Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Rekordmånga ansöker om skuldsanering

Förra året var 11 258 personer så svårt skuldsatta att de ansåg sig tvingade att ansöka om skuldsanering – en ökning med 12 procent jämfört med året innan. Det framgår av en sammanställning som Visma gjort från Kronofogdens statistik.

Antalet ansökningar har ökat i 17 av 21 län. I Jämtlands län, Kronoberg och Sörmland har antalet minskat och i Uppsala län är antalet ansökningar i det närmsta oförändrat. Den största procentuella ökningen står Gotland och Skåne för.

− Det finns sannolikt ett stort mörkertal. Det är inte ovanligt att många mår dåligt över sin situation och inte vågar eller orkar söka hjälp, säger Maria Blomqvist, skuldrådgivare hos Visma Collectors.

Rekordhögt antal ansökningar
Skuldsaneringslagen har funnits sedan 1994 och antalet ansökningar har ökat stadigt sedan 2009. 2015 ansökte rekordmånga om skuldsanering. 

Den som beviljas skuldsanering betalar av sina skulder i så hög grad som Kronofogden bedömer är möjligt. Vanligtvis sker detta under en femårsperiod och därefter avskrivs resterande skuld.

– Skuldsanering är en jobbig situation för den som är drabbad. Stress och skam är vanliga känslor hos den som har stora skulder. Fordringsägarna får också i många fall nöja sig med att bara en del av skulden blir betald och förlorar således intäkter, säger Maria Blomqvist.

Livslång skuld kostar 30-50 miljarder
Det är långt ifrån alla svårt skuldsatta som ansöker om skuldsanering och ännu färre som får det beviljat. Många lever på existensminimum, vilket leder till att både de och människor i deras närhet mår dåligt. 

Ohälsan som relateras till ekonomiska problem kostar samhället stora pengar. Varje år beräknas den kosta samhället 30-50 miljarder.

Den typiske personen i skuld
En tidigare undersökning har inte kunnat ge en specifik bild av vem det är som fastnar i skuldfällan. Vanligt är dock ensamstående föräldrar och personer som drivit enskild firma. Det är inte enstaka händelser som leder till överskuldsättning utan en kombination av flera faktorer, exempelvis omgivning, livssituation och förändrade förutsättningar.

Tips till dig som är skuldsatt:
– Upprätta och följ en detaljerad budget
– Kontakta fordringsägarna för en avbetalningsplan
– Sök hjälp hos budgetrådgivare i din kommun
– Se över vilka av dina levnadskostnader du kan minska
– Förändra dina vanor som bidragit till situationen

Tips till leverantörer:
– Var proaktiv, gör en kreditupplysning innan leverans
– Låt det inte gå för lång tid mellan leverans och fakturering
– Upprätta tydliga avtal
– Ha fasta rutiner för fakturering

För mer information, kontakta
Maria Blomqvist, skuldrådgivare hos Visma Collectors, 070-654 47 56

Pressbild: Maria Blomqvist

Bilaga: Länsvis statistik, skulder och skuldsanering 2016.

Ämnen

Kategorier


Visma gör verksamheter mer effektiva, genom att leverera programvara, outsourcingtjänster, inköpslösningar, inkassotjänster, butiksdatalösningar samt IT-relaterad utveckling och konsultverksamhet. Vi förenklar och automatiserar verksamhetsprocesser både inom privat och offentlig sektor. 400 000 nordeuropeiska kunder använder våra produkter och tjänster, och ytterligare 330 000 använder oss som hostingpartner. Vi är 7 400 anställda och omsatte 8 338 miljoner norska kronor 2015.

Presskontakt

Malin Carlson

Presskontakt PR & kommunikationsansvarig Visma Sverige +46 730 86 93 73
Malin Fredriksson

Malin Fredriksson

Presskontakt Pressansvarig Visma Spcs +46 73 313 43 88