Gå direkt till innehåll
Rekordfå svenskar har parkeringsskulder

Pressmeddelande -

Rekordfå svenskar har parkeringsskulder

Under 2016 minskade svenskarnas parkeringsskulder med 6 procent, till 598 miljoner kronor. 37 000 personer har en skuld hos Kronofogden till följd av obetalda parkeringsböter. Det är det lägsta antalet under de senaste fem åren, visar statistik som Visma har sammanställt från Kronofogden.

– Det är glädjande att se att parkeringsskulderna minskar. Många har dock inte utrymme för den här typen av oförutsedda utgifter. Vi rekommenderar att alltid försöka ha en buffert för oplanerade utgifter, säger Elinor Sjögren, skuldrådgivare på Visma Collectors.

Svenskarnas parkeringsskulder minskade med 6 procent under 2016, från 634 miljoner till 598 miljoner. Antalet personer som hamnade i skuld till följd av parkeringsböter sjönk med 5 procent till 37 187 personer, vilket är den lägsta siffran de senaste fem åren.

Antalet personer som är skuldsatta på grund av parkeringsböter minskar i 16 av 21 län. I Västerbotten och Gävleborg minskar antalet mest, med 12 respektive 11 procent. I Kronoberg ökar antalet skuldsatta med 8 procent.

– Parkeringsböter är en oplanerad utgift som förstås känns tråkig. Att inte betala den direkt innebär dock en risk för betydligt högre kostnader om den går vidare till Kronofogden. Det alltid bättre att ta utgiften så snart som möjligt för att undvika att den bli onödigt hög i slutändan, säger Elinor Sjögren.

Skulderna för obetalda parkeringsböter minskar i 14 av 21 län. Störst var minskningen på Gotland, där den totala skulden sjönk med hela 20 procent. Därefter följer Västerbotten och Gävleborg, båda med en minskning på 13 procent. Trots minskningen på riksnivå så ökar parkeringsskulderna i vart tredje län. Störst var ökningen i Kronoberg och Jämtland, med 16 respektive 15 procent.

Fem tips om du får en oväntad utgift:
1. Gör en detaljerad budget.
2. Flytta fram ett annat planerat inköp.
3. Dra ner på utgifter som transport och livsmedel.
4. Sälj av saker du inte använder.
5. Ta ett extra arbetspass på jobbet.

Kort om parkeringsböter
Parkeringsböters formella benämning är felparkeringsavgift och är en direkt följd av att man fått en felparkeringsanmärkning. På kommunens gator sköter Transportstyrelsen administrationen av parkeringsanmärkningarna. Man har åtta dagar på sig att betala en felparkeringsavgift och därefter går en påminnelse ut. Enligt lagen om god inkassosed bör inte fristen vara kortare än fyra veckor mellan påminnelse och inkassokrav. Att följa parkeringsbestämmelserna bidrar till en trafiksäker och framkomlig miljö.

Bilagor
Statistik för parkeringsskulder på länsnivå
Statistik för parkeringsskulder på kommunnivå

Om statistiken
Statistiken om felparkeringsavgifter är sammanställd utifrån personer som är folkbokskrivna i respektive län. Till dessa siffror tillkommer personer som saknar känd adress, med skyddade personuppgifter, dödsbon, samordningsnummer eller personer med utländsk adress.

För mer information, kontakta
Elinor Sjögren, skuldrådgivare på Visma Collectors, 073-052 85 33, elinor.sjogren@visma.com

Relaterade länkar

Ämnen

Taggar


Visma gör verksamheter mer effektiva, genom att leverera programvara, inköpslösningar, inkassotjänster, butiksdatalösningar samt IT-relaterad utveckling och konsultverksamhet. Visma förenklar och automatiserar verksamhetsprocesser inom både privat och offentlig sektor. 500 000 nordeuropeiska kunder använder Vismas produkter och tjänster, och ytterligare 300 000 använder Visma som hostingpartner. Koncernen har 5 500 anställda och omsatte 8 338 miljoner norska kronor 2015.

Presskontakt

Malin Fredriksson

Malin Fredriksson

Presskontakt Pressansvarig Visma +46 73 313 43 88

Relaterat material