Gå direkt till innehåll
Regler i vägen för småföretagares träning

Pressmeddelande -

Regler i vägen för småföretagares träning

Varannan småföretagare ägnar sig aldrig eller väldigt sällan åt ansträngande träning, visar en kartläggning från Visma. Samtidigt omfattas inte småföretagare med enskild firma av friskvårdsbidraget idag.

– Fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag. Deras bidrag till ekonomisk tillväxt, sysselsättning och välfärd kan inte överskattas. Därför är det viktigt att även småföretagarnas hälsa och träning prioriteras, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

I Vismas undersökning svarar varannan småföretagare, 46 procent, att de aldrig eller väldigt sällan ägnar sig åt ansträngande träning – något som är viktigt eftersom de största hälsoeffekterna nås genom att träna på medelintensiv nivå eller högre.

I dag omfattas inte Sveriges cirka 450 000 småföretagare med enskild firma av det skattegynnade friskvårdsbidraget. Företagaren själv räknas bara som anställd om det handlar om ett aktiebolag, vilket innebär att den som har enskild firma inte kan använda bidraget för sin träning.

– Fysisk aktivitet är livsviktigt för både kroppen och hjärnan, och hjälper oss att orka med jobbet och undvika långa sjukskrivningar. Därför måste reglerna ändras så att även småföretagare med enskild firma omfattas av friskvårdsbidraget, säger Boo Gunnarson.

Friskvårdsbidrag är en skatte- och avgiftsfri ersättning för träning och andra friskvårdsaktiviteter. Företaget betalar ingen moms och hur stort bidrag den anställda får är upp till arbetsgivaren, men över 5 000 kronor är bidraget skattepliktigt. Den förste januari i år utökades förmånen till att omfatta dyrare sporter som ridning, golf, segling och utförsåkning.

För mer information, kontakta gärna:
Boo Gunnarson, företagarexpert Visma Spcs, 070-872 72 32, boo.gunnarson@visma.com
Johanna Stier, pressansvarig Visma Spcs, 073-056 17 69, johanna.stier@visma.com

Vill ni komma i kontakt med företag som satsar på friskvård för sina medarbetare?
Kontaktuppgifter till två företag som satsar aktivt på friskvård – redovisningsbyrån e-Balans och it-konsultbolaget Pector – förmedlas gärna via Johanna Stier, PR-ansvarig för Visma Spcs.

Fakta: Rekommendationer om fysisk aktivitet
Fysisk aktivitet bidrar positivt till både hälsa och välmående. Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, bör vuxna personer mellan 18 och 64 år varje vecka ägna sig åt fysisk aktivitet på en medelintensiv nivå minst 150 minuter, eller på en högintensiv nivå i minst 75 minuter. Aktiviteten bör spridas ut och utföras i pass om minst 10 minuter.

Fakta: Så svarade småföretagarna
Frågan som ställdes var: Hur ofta tränar du ansträngande träning om minst en timme? Svaren fördelade sig som följer:

Aldrig: 29,5 procent
Cirka en gång i månaden: 16,5 procent
Cirka en gång per vecka: 26,5 procent
Flera gånger i veckan: 27,5 procent

Om undersökningen
Statistiken om småföretagares träningsvanor baseras på en enkät som genomfördes via e-post till omkring 18 000 småföretag mellan den 1–21 mars 2018. 965 företag svarade på frågorna och den geografiska spridningen motsvarar ett statistiskt urval.

Ämnen

Taggar


Visma gör verksamheter mer effektiva, genom att leverera programvara, inköpslösningar, inkassotjänster, butiksdatalösningar samt IT-relaterad utveckling och konsultverksamhet. Visma förenklar och automatiserar verksamhetsprocesser inom både privat och offentlig sektor. 800 000 nordeuropeiska kunder använder Vismas produkter och tjänster. Koncernen har fler än 8 500 anställda och omsatte 9 146 miljoner norska kronor 2017.

Presskontakt

Malin Fredriksson

Malin Fredriksson

Presskontakt Pressansvarig Visma +46 73 313 43 88