Gå direkt till innehåll
Redovisningsbranschen ökar kraftigt

Pressmeddelande -

Redovisningsbranschen ökar kraftigt

Sedan revisionsplikten för mindre aktiebolag avskaffades för fem år sedan har antalet företag i redovisningsbranschen ökat med hela 21 procent. Totalt finns nu 5 000 fler anställda i branschen än före reformen. Det visar statistik som Visma sammanställt.

– Förändringen skapade en valfrihet som gynnar branschen. Några företag valde att behålla sin revisor, men ännu fler valde istället att anlita en redovisningsbyrå, som även kan fungera som rådgivare, säger Rolf Dahlberg, vd för programvaruleverantören Visma Spcs.

Revisionsplikten för mindre aktiebolag avskaffades i november 2010, vilket möjliggjorde för runt 250 000 företag att avstå från att låta en revisor granska verksamheten. Det fanns då totalt 16 600 bolag registrerade i redovisningssektorn, att jämföra med över 20 000 i dag.

Effekten av reformen i siffror

  • Ett år efter införandet av reformen ökade antalet nya redovisnings- och bokföringsbyråer med 18 procent, medan revisionsbyråerna minskade med 5 procent under samma period.
  • Totalt sett har det blivit 3 400 fler företag i branschen sedan 2010.
  • Antalet anställda i branscherna har ökat från 39 000 till drygt 44 000.
  • På Gotland ökar antalet registrerade företag i branschen allra mest (+83 procent).
  • En tredjedel av landets redovisnings- och revisionsföretag finns i Stockholms län.

– Branschen har anpassat sig väl till de nya reglerna. Som företagare kan man göra mycket själv, men det finns alltid områden där man kan behöva rådfråga specialister. Möjligheten att bokföra över internet har dessutom skapat effektivare arbetsmetoder för branschen, säger Rolf Dahlberg.

Skulle främja företagandet
Den frivilliga revisionen infördes för att underlätta för småföretagen och ledde till en debatt där revisorernas framtid ifrågasattes. Nyföretagare anammade reformen omedelbart, medan befintliga företag övergav revisionen i en långsammare takt.

Sedan de nya reglerna infördes har cirka 60 procent av bolagen som har möjlighet att avstå revisor gjort detta, enligt UC. Bolagsverket anser att kvaliteten på årsredovisningar har försämrats för de aktiebolag som inte har en revisor.

Den statistik som Visma tagit fram kommer från SCB och UC.

Bilaga: Redovisningsbranschen i siffror per län och bransch.

För mer information, kontakta
Rolf Dahlberg, vd för Visma Spcs AB, 070-520 01 30
Emma Cajnerud, pressansvarig Visma, 070-816 28 84

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Visma gör verksamheter mer effektiva, genom att leverera programvara, outsourcingtjänster, inköpslösningar, inkassotjänster, butiksdatalösningar samt IT-relaterad utveckling och konsultverksamhet. Vi förenklar och automatiserar verksamhetsprocesser både inom privat och offentlig sektor. 340 000 nordeuropeiska kunder använder våra produkter och tjänster, och ytterligare 330 000 använder oss som hostingpartner. Vi är 6 400 anställda och omsatte 7 100 miljoner norska kronor 2014.

Presskontakt

Malin Carlson

Malin Carlson

Presskontakt PR & kommunikationsansvarig Visma Sverige +46 730 86 93 73

Visma
Box 4015
203 11 Malmö
Sweden