Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Positivt igen i svenska småföretag

Exakt två år efter den ekonomiska krisens utbrott är de positiva tongångarna tillbaka igen bland landets cirka 400 000 aktiva småföretagare. Tre av fyra tror att 2010 blir ett bättre år för deras företag än fjolåret. Det visar en stor småföretagarenkät från nyhetstjänsten Visma Infoline.

Den ekonomiska krisen, som slog till efter sommaren 2008, drabbade inte omedelbart de mindre företagen. I själva verket tog det ett helt år innan effekten märktes mer allmänt hos dem. Förra sommaren kalkylerade inte ens hälften av småföretagarna med förbättrade årsresultat och tre av tio hade tappat kunder på grund av konkurser.

Sommaren 2010 ser det betydligt ljusare ut. Det är slut med att hålla igen på viktiga investeringar, lånebehovet minskar och konjunkturen upplevs som betydligt bättre.

– Detta är viktiga signaler från landets småföretagare. Nu gäller det att politiker och alla andra som kan påverka näringslivsklimatet bidrar till att det blir ännu enklare att driva eget, säger Rolf Dahlberg, vd i programföretaget Visma Spcs.

– Från andra undersökningar vet vi att många kan tänka sig att starta eget och att det upplevs som positivt att vara sin egen, men ännu återstår en hel del att göra för att småföretagarnas vardag ska bli mer produktiv och mindre administrativ, säger han.

Undersökningen gjordes via Visma Spcs nyhetstjänst Visma Infoline under perioden 23-30 juni i år. Undersökningen finns i tabellform i den bifogade pdf-filen. Årets halvårsenkät gav drygt 6 800 svar. Småföretag har upp till 20 anställda och utgör 98 procent av landets samtliga företag. Visma Spcs har hälften av dem som kunder.

• Följ kampanjen för fler nya företag och möt nya småföretagare på www.nustartarviomsverige.se
• Färska nyheter och inspiration för företagare i iPhone-appen Visma Infoline www.vismaspcs.se/app

För mer information kontakta
Rolf Dahlberg, vd Visma Spcs AB, 0470-70 60 39, rolf.dahlberg@visma.se
Lars Fredell, informationschef Visma Spcs AB, 0708-39 69 25, lars.fredell@visma.se

Ämnen


Visma ger små och stora företag, handel, offentlig verksamhet, organisationer och föreningar effektiva lösningar för ekonomisk administration och verksamhetsstyrning. Vismakoncernen har 3.700 anställda i Norge, Sverige, Finland, Danmark, Holland och Rumänien. I Sverige sysselsätts drygt 1.000 personer.

Presskontakt

Malin Carlson

Presskontakt PR & kommunikationsansvarig Visma Sverige +46 730 86 93 73
Malin Fredriksson

Malin Fredriksson

Presskontakt Pressansvarig Visma Spcs +46 73 313 43 88

Relaterat innehåll