Gå direkt till innehåll
Ökat seniorföretagande – fem startar eget varje dag

Pressmeddelande -

Ökat seniorföretagande – fem startar eget varje dag

Seniorernas nyföretagande ökade med åtta procent under 2014. Totalt startade drygt 1 800 personer över 65 år eget, eller ungefär fem om dagen. Det visar statistik som Visma sammanställt.

– Många av dagens pensionärer är friska, har ett brett kontaktnät och känner sig långt ifrån färdiga med arbetslivet. Ett eget företag blir en möjlighet att styra hur mycket, med vad och när man vill jobba, säger Rolf Dahlberg, vd för programvaruföretaget Visma Spcs.

Under 2014 registrerade sig 1 811 personer över 65 år som enskilda näringsidkare. Det är en ökning med 8 procent sedan 2013.

Sörmlänningar mest jämställda
Liksom föregående år är det männen som dominerar nyföretagandet bland seniorerna. Hela 73 procent av de nya firmorna i åldersgruppen startades av män, 27 procent av kvinnor. Det mest jämställda länet var Sörmland, med 34 procent kvinnliga nystartare. Längst ner på skalan hamnar Blekinge och Gotland med endast 5 procent kvinnor var.

Den största ökningen av nyregistreringar svarade Östergötland för med hela 65 procent. Blekinge stod för den största minskningen och slutade på minus 30 procent.

Eftertraktad kompetens
Den vanligaste branschen bland 65-plussarna att starta eget inom var konsultverksamhet avseende företags organisation, som till exempel innefattar rådgivning inom marknadsföring, pr, skatter och personalfrågor. Andra vanliga branscher var butiks- och webbhandel, teknisk konsultverksamhet och bygg.

– Seniorernas kompetens och erfarenhet är högt eftertraktad på dagens arbetsmarknad. Att många av dem väljer att starta just en rådgivande verksamhet är ett gott bevis för detta, säger Rolf Dahlberg.

Seniorernas branschtopplista 2014
1 Konsultverksamhet avseende företags organisation
2 Butiks-, parti-, torg- och internethandel
3 Teknisk konsultverksamhet
4 Bygg (snickeri, måleri, mark, el, vvs)
5 Uthyrning av bostäder och lokaler
6 Litterärt och konstnärligt skapande
7 Generering av elektricitet
8 Redovisning och revision
9 Advokatbyrå- och annan juridisk verksamhet
9 Artistisk verksamhet

Redovisningen av nyföretagandet bland personer över 65 år bygger på statistik över enskilda näringsidkare som registrerat sig för aktiv, skattepliktig verksamhet.

Bilaga: Seniorernas nyföretagande med topplistor per län, bransch och kön.

Läs mer: 5 fördelar med att starta eget som senior

För mer information, kontakta
Rolf Dahlberg, vd för Visma Spcs AB, 010-141 14 43
Emma Cajnerud, pressansvarig Visma, 070-816 28 84 (även för kontakt med nya seniorföretagare).

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Visma gör verksamheter mer effektiva, genom att leverera programvara, outsourcingtjänster, inköpslösningar, inkassotjänster, butiksdatalösningar samt IT-relaterad utveckling och konsultverksamhet. Vi förenklar och automatiserar verksamhetsprocesser både inom privat och offentlig sektor. 340 000 nordeuropeiska kunder använder våra produkter och tjänster, och ytterligare 330 000 använder oss som hostingpartner. Vi är 6 400 anställda och omsatte 7 100 miljoner norska kronor 2014.

Presskontakt

Malin Carlson

Malin Carlson

Presskontakt PR & kommunikationsansvarig Visma Sverige +46 730 86 93 73

Relaterat innehåll