Gå direkt till innehåll
Ökat nyföretagande efter tio minusmånader

Pressmeddelande -

Ökat nyföretagande efter tio minusmånader

Registreringen av nya företag ökade med 2,5 procent under juli månad jämfört med motsvarande månad i fjol. Det är den första ökningen sedan i augusti i fjol, visar statistik som Visma sammanställt från Bolagsverket.

Under juli månad i år registrerades 3 544 nya företag i de fyra vanligaste företagsformerna; aktiebolag, enskild näringsidkare, handelsbolag och kommanditbolag. Det ska jämföras med 3 457 motsvarande månad 2011 och 2 937 året dessförinnan. Båda de åren blev till slut toppår för nyföretagandet.

− Därför blir det intressant att följa utvecklingen under hösten. Om ökningen under juli månad är början på ett trendbrott kan 2012 trots allt bli ett bra år för nyföretagandet, säger Rolf Dahlberg, vd för programföretaget Visma Spcs.

Under våren 2011 var utvecklingen väldigt stark till följd av regeländringar (halverat aktiekapital och avskaffad revisionsplikt för mindre företag). Effekten av de åtgärderna klingade sedan av och förra hösten blev därför mer normal för senare år. Därmed kommer de siffrorna bli lättare att matcha i höst.

Bra och mindre bra län
Sedan början av året har antalet nya företag minskat med 13,1 procent i hela landet. Vid den här tiden i fjol hade 42 723 företag registrerats. I år är antalet bara uppe i 37 132.

De positiva signalerna märks dock i alltfler län. I maj var det bara två län som hamnade på plus (Jämtland och Västerbotten), i juni åtta län och nu senast i juli var antalet uppe i tretton. Västmanland (+ 30,5 procent), Örebro län (+ 27,0) och Östergötland (+ 15,3) ökade mest under juli.

Aktiebolag vanligast
I nyföretagandet räknas de fyra vanligaste företagsformerna; aktiebolag, enskild näringsidkare, handelsbolag och kommanditbolag. Sedan reglerna för aktiebolag förenklades 2010 har dessa seglat ifrån de enskilda firmorna som den mest populära företagsformen. Sju av tio nya företag är aktiebolag.

  • ŸLänsvis statistik över nyföretagandet i juli 2012 finns i det bifogade PDF-dokumentet

För mer information, kontakta
Rolf Dahlberg, vd för Visma Spcs AB, 0705-20 01 30
Lars Fredell, pressansvarig hos Visma, 0708-39 69 25

Relaterade länkar

Ämnen

Taggar


Visma gör verksamheter mer effektiva. Koncernen levererar programvara, outsourcingtjänster, inköps- och anbudslösningar, betalningstjänster, butiksdatalösningar samt IT-relaterade utvecklings- och konsulttjänster. Visma förenklar och automatiserar verksamhetsprocesser inom både privat och offentlig sektor. 340 000 nordeuropeiska kunder använder Vismas produkter och tjänster, och ytterligare 330 000 har Visma som hostingpartner. Koncernen har över 5 000 anställda, varav drygt 1 400 i Sverige. 2011 uppgick omsättningen till 5 142 miljoner norska kronor.

Presskontakt

Malin Fredriksson

Malin Fredriksson

Presskontakt Pressansvarig Visma +46 73 313 43 88

Relaterat material