Gå direkt till innehåll
Nytt samarbete öppnar för digitala fakturor till fyra miljoner svenskar

Pressmeddelande -

Nytt samarbete öppnar för digitala fakturor till fyra miljoner svenskar

Visma Spcs och Kivra lanserar nu möjligheten för småföretagare att skicka digitala fakturor till över fyra miljoner svenskar som är anslutna till den digitala brevlådan Kivra. Funktionen i Kivra, som hittills bara har funnits för stora företag och myndigheter, gör hanteringen enklare och säkrare för både företagaren och den som ska betala fakturan.

– De allra flesta småföretag har varit utlämnade åt att posta eller mejla sina fakturor till kunderna, utan den smidighet och säkerhet som digitala verktyg ger. Nu ändrar vi på det och ger även småföretagarna möjligheten att sköta fakturering och betalning helt digitalt, säger Helene Struthers, digitaliseringsexpert hos Visma Spcs.

Allt fler privatpersoner, företag och myndigheter ansluter sig till den digitala brevlådan Kivra. I dag använder över fyra miljoner svenskar, hälften av alla vuxna i landet, digital post via Kivra. Visma Spcs blir nu den första stora leverantören av bokföringsprogram som erbjuder alla småföretagare möjligheten att skicka digitala fakturor till anslutna privatpersoner.

Sedan tidigare har större företag den möjligheten, liksom myndigheter. Samtidigt har det saknats enkla, standardiserade sätt för småföretagare att skicka fakturor till privata kunder helt digitalt, något som har bromsat digitaliseringen bland mindre företag. Visma Spcs och Kivras nya funktion innebär bland annat att kunder får notiser om nya fakturor, påminnelser om betalningen dröjer och möjligheten att betala direkt i appen.

– Visma Spcs är Sveriges största leverantör av system för småföretagare. Vi är glada över att göra faktureringen säkrare och snabbare för alla Vismaanvändare, samtidigt som det blir enkelt och tryggt för småföretagens kunder att betala fakturan direkt i Kivra-appen, säger Anna Bäck, vd på Kivra.

Svenska företag ligger på en medelgod nivå när det gäller digitalisering, enligt EU-kommissionens uppföljningar, men deras förmåga att ta till sig digital teknik bromsar in. Mätningarna visar också på ett betydande digitalt glapp mellan stora och små företag. Enligt Vismas digitaliseringsindex har svenska företag bara digitaliserat hälften av sina ekonomiska och administrativa processer.

– Fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag. Att svenska småföretag går över till tidsbesparande digitala arbetssätt är avgörande för att de ska lägga sin tid på att utvecklas och växa, och digitala fakturor är ett viktigt steg på vägen, säger Helene Struthers.

I Sverige finns i dag omkring en miljon företag registrerade hos Bolagsverket, varav merparten är små bolag med upp till nio anställda. En färsk Sifoundersökning visar att så många som var tredje svensk, 32 procent, drömmer om ett eget företag. Bland yngre personer mellan 18 och 29 år vill varannan, 51 procent, bli egen företagare.

För mer information, kontakta gärna:
Helene Struthers, digitaliseringsexpert Visma Spcs, 072–451 38 47, helene.struthers@visma.com

Fakta: Fem fördelar med digitala fakturor för småföretagare
1. Tid till rätt saker. Småföretagare som skickar digitala fakturor kan automatisera en rad arbetsuppgifter, som betalningspåminnelser, och i stället lägga tiden på att utveckla sitt företag.
2. Snabbare betalt. Möjligheten att betala direkt i appen minskar risken för att betalningar dröjer – många kunder schemalägger betalningen direkt när fakturan kommer.
3. Säkert mottagande. Digitala fakturor riskerar inte att glömmas eller tappas bort på samma sätt som pappersfakturor eller mejl med pdf-bilagor.
4. Automatisering. Kunderna slipper mata in några uppgifter för hand, vilket minskar risken för att det blir fel.
5. Smidigt för kunden. Kunderna kan hantera sina fakturor direkt i telefonen.


Fakta: Kivra
I dag använder nära fyra miljoner svenskar Kivra. Många företag och myndigheter skickar post via tjänsten. Kivra har kopplingar mot alla bankkonton via Bankgirocentralen och är ett betalinstitut som står under Finansinspektionens tillsyn. Kivra lyder under dataskyddsförordningen (GDPR) och är en godkänd brevlådeoperatör för att förmedla säker digital myndighetspost.

Ämnen

Kategorier


---------------------
Visma erbjuder programvara och tjänster som förenklar, digitaliserar och effektiviserar affärsprocesser inom privat och offentlig sektor. Koncernen verkar i Norden, Benelux, Centraleuropa och Östeuropa. Med fler än 11 000 anställda, 1 000 000 kundavtal och en omsättning på 1 526 miljoner euro under 2019 är koncernen ett av de ledande programvaruföretagen i Europa.

Presskontakt

Helene Struthers

Helene Struthers

Digitaliseringsexpert 072–451 38 47
Visma
Box 4015
203 11 Malmö
Sweden