Gå direkt till innehåll
Nyköping är Årets Nyföretagarkommun 2022

Pressmeddelande -

Nyköping är Årets Nyföretagarkommun 2022

Nyköping blev idag utsedda till Sveriges bästa kommun för nyföretagande och fick ta emot priset på 100 000 kronor ur Vismafonden. I sin motivering lyfter juryn Nyköpings arbete med inkludering, genomtänkta strategi för näringsutveckling och deras förmåga att sänka trösklarna för dem som drömmer om att starta eget.

– Vi vet att var tredje person i Sverige drömmer om att starta ett företag. Vi på Visma Spcs har alltid trott på att människor och samhället i stort växer och mår bättre när fler vågar göra företag av det bästa de vet. I dessa tider är det viktigare än någonsin att kommunerna sätter näringslivsfrågor på agendan. Detta för att fler entreprenörer, oavsett bakgrund ska starta nya företag och på så vis bidra till att skapa fortsatt tillväxt för samhället, säger Boo Gunnarson, företagsexpert på Visma Spcs.

Av 290 kommuner var det åtta kommuner som blev nominerade till Årets Nyföretagarkommun 2022: Staffanstorp, Dals-Ed, Härjedalen, Östersund, Älvkarleby, Älvsbyn, Gullspång och årets vinnare Nyköping.

– Vi är så glada för detta pris, det är ett kvitto på den starka entreprenörsanda vi sett växa fram i Nyköping. Företagen spelar en viktig roll med att göra Nyköping till en attraktiv plats att leva och jobba i, och då är det viktigt att nya företag tillkommer. Det är också ett kvitto på att samarbete ger effekt! I Nyköping samverkar näringsliv, företagsfrämjande organisationer och kommun för att det ska vara enkelt att starta, driva och utveckla företag, säger Maria Karlsson, näringslivschef i Nyköpings Kommun.

Juryns motivering:

I Årets Nyföretagarkommun finns en genomtänkt strategi för näringslivsutveckling och stort fokus på samverkan där alla inkluderas. Kommunen bjuder in till “dukat bord” för att effektivt stötta entreprenörer från fröet till en företagsidé till förverkligandet av företaget.

Genom en strategisk extra satsning på utlandsfödda och människor som uppbär försörjningsstöd tar man även vara på deras möjligheter för eget företagande, och de personer med erfarenhet från entreprenörskap i sitt tidigare hemland. Nyköpings framgångsfaktor är förmågan att sänka trösklarna för alla som drömmer om att starta eget.

– Vi vet alla att fler jobb och ekonomisk tillväxt skapas genom nya företag. De nya företagen för även med sig att nya idéer förverkligas och för utvecklingen framåt. Nyköping visar att nyföretagandet öppnar möjligheter för såväl kommuninvånarna som Sverige i helhet, säger Harry Goldman, VD NyföretagarCentrum Sverige.

Bakom priset står Visma Spcs och NyföretagarCentrum Sverige, priset för Årets Nyföretagarkommun har delats ut sedan 2005. Nyköping fick idag ta emot priset på landets största nyföretagarmässa, Eget Företag.

Prissumman på 100 000 kronor delas ut till olika lokala initiativ eller organisationer under tre års tid, i samråd mellan vinnarkommunen och instiftarna. Tidigare år har prissumman, som kommer ur Vismafonden, bland annat använts till nyföretagande med inriktning på till exempel ungdomar och nätverk för nyföretagare.


För mer information, kontakta gärna:


Maria Karlsson, näringslivschef Nyköping kommun, 0734 26 88 42
maria.karlsson.1@nykoping.se

Boo Gunnarson, företagarexpert Visma Spcs, 070-872 72 32,
boo.gunnarson@visma.com

Harry Goldman, VD, NyföretagarCentrum Sverige, 070-6610454
harry.goldman@nyforetagarcentrum.se


Bild:
Maria Karlsson, näringslivschef Nyköping kommun, Harry Goldman, NyföretagarCentrum Sverige, Boo Gunnarson, Visma Spcs, Urban Granström, kommunstyrelsens ordförande Nyköping, och Sebastian Stridh, NyföretagarCentrum Nyköping.

Tidigare vinnare av Årets Nyföretagarkommun: Strängnäs 2005, Helsingborg 2006, Gnosjö 2007, Norrtälje 2008, Åre och Strömstad 2009, Enköping 2010, Vara 2011, Sigtuna 2012, Uppvidinge 2013, Simrishamn 2014, Ystad 2015, Östersund 2016, Askersund 2017, Vellinge 2018, Åre 2019, Båstad 2020, Nacka 2021.

Jury 2022
Charlotte von Sydow, VD, Visma Spcs
Harry Goldman, VD, NyföretagarCentrum Sverige
Boo Gunnarson, företagarexpert, Visma Spcs

Nomineringsprocess
De åtta kommunerna är nominerade utifrån hur många nya företag som har startats per tusen invånare från nyårsdagen 2021 till och med 30 juni 2022 och kategoriseras enligt SKL:s kommungruppsindelning. Statistiken över nyföretagandet hämtas från Bolagsverket. En jury med representanter från både Visma och NyföretagarCentrum Sverige bedömer sedan de nominerade kommunernas insatser för att få fler att starta företag och stärka entreprenörskapet.

Ämnen

Kategorier


---------------------
Vi har alltid trott på att människor och samhället i stort växer och mår bättre när fler vågar göra företag av det bästa de vet. Därför vill vi förenkla och göra administration till det lättaste som finns med våra självkörande ekonomisystem. Det är vår passion, och vi kommer fortsätta finnas vid din sida när du förverkligar din. Besök oss på vismaspcs.se

Presskontakt

Malin Fredriksson

Malin Fredriksson

Pressansvarig Visma Spcs +46 73 313 43 88
Boo Gunnarson

Boo Gunnarson

Företagarexpert på Visma Spcs 070-872 72 32

Visma
Box 4015
203 11 Malmö
Sweden