Följ Visma

Nyföretagandet uppåt i 20 av 21 län i september

Pressmeddelande   •   Okt 03, 2016 16:00 CEST

Årets starka nyföretagande håller i sig – i september startades 11,6 procent fler nya företag i Sverige än under samma månad i fjol. Registreringen av nya företag ökade i samtliga län utom ett, visar ny statistik som Visma sammanställt från Bolagsverket.

Totalt startades 5 882 nya företag i Sverige under september, jämfört med 5 269 stycken under motsvarande månad året innan. Det innebär ett lyft för nyföretagandet i landet med 11,6 procent jämfört med september 2015.

– Det känns extra roligt att ökningen syns i så gott som hela landet. Fyra av fem nya jobb skapas i Sveriges små företag, så den här tillväxten är enormt viktig för sysselsättningen, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

Ökning i 20 av 21 län
Efter två månader med minskat nyföretagande ökade antalet registreringar av nya företag i 20 av 21 län i september. Örebro län är det enda län där nyföretagandet minskar, med ett tapp på 5,2 procent.

Med bara ett kvartal kvar av 2016 tonar bilden av ett starkt år för nyföretagandet fram. Mellan januari och september har antalet nyregistrerade företag ökat med 8,1 procent jämfört med samma period 2015. Den mest populära bolagsformen fortsätter att vara aktiebolag. Totalt registrerades 11,1 procent fler aktiebolag i september än under samma månad i fjol.

– Att det är aktiebolagen som fortsätter att stå för den största ökningen bådar gott inför framtiden. Man startar inte ett aktiebolag om man inte tänker satsa helhjärtat på sitt företagande, säger Boo Gunnarson.

Om statistiken

I nyföretagandet räknas de fyra vanligaste företagsformerna aktiebolag, enskild näringsidkare, handelsbolag och kommanditbolag. Många enskilda näringsidkare är enbart registrerade hos Skatteverket och finns då inte med i Bolagsverkets statistik.

Bilaga
Länsvis statistik över nyföretagandet i september 2016.

För mer information, kontakta
Boo Gunnarson, företagarexpert Visma Spcs, 070-872 72 32, boo.gunnarson@visma.com
Johanna Stier, pressansvarig Visma Spcs, 073-056 17 69, johanna.stier@visma.com

Visma gör verksamheter mer effektiva, genom att leverera programvara, outsourcingtjänster, inköpslösningar, inkassotjänster, butiksdatalösningar samt IT-relaterad utveckling och konsultverksamhet. Vi förenklar och automatiserar verksamhetsprocesser både inom privat och offentlig sektor. 400 000 nordeuropeiska kunder använder våra produkter och tjänster, och ytterligare 330 000 använder oss som hostingpartner. Vi är 7 400 anställda och omsatte 8 338 miljoner norska kronor 2015.