Följ Visma

Nyföretagandet på väg mot positiva siffror

Pressmeddelande   •   Sep 02, 2014 11:51 CEST

Allt fler startar eget i Sverige och antalet län som står på plus när det gäller nyföretagande ökar varje månad. Närmare hälften av länen har en positiv utveckling hittills i år. Det visar statistik som ekonomiföretaget Visma sammanställt från Bolagsverket.

I augusti registrerades 5 004 nya företag. Det ska jämföras med 4 638 nya företag motsvarande månad förra året, en ökning med 7,9 procent. Nyföretagandet ökade i 16 av landets 21 län.

Räknat från årsskiftet står nyföretagandet nu på plus 0,3 procent. 40 197 företag har registrerats i år mot 40 090 i fjol. Ökningar noteras i nio av länen.

Särskilt starka län
Sörmland hade den största ökningen under augusti med ett plus på 37,1 procent. Räknat från årsskiftet går Norrbotten bäst i landet med en ökning på 8,5 procent jämfört med i fjol. Östergötland ligger bara något efter med en ökning på 8,3 procent.

Den största minskningen i augusti hade Gävleborgs län med ett minus på 24,8 procent. Sedan årets början halkar Kronobergs och Kalmar län efter mest.

Stabilt i storstäderna 
Av de tre största kommunerna ligger Stockholm och Göteborg på plus sedan årsskiftet, medan Malmö inte nått upp till förra årets siffror. Hittills i år har Stockholm fått 1,2 procent fler företag än förra året. Göteborg har ökat med 5,4 procent och Malmö har minskat med 5,2 procent.

I augusti ökade nyföretagandet i Göteborg med 12,6 procent och i Stockholm med 8,2 procent. Malmö tappade 3,7 procent jämfört med augusti i fjol.

Om nyregistreringarna
I nyföretagandet räknas de fyra vanligaste företagsformerna; aktiebolag, enskild näringsidkare, handelsbolag och kommanditbolag. Många enskilda näringsidkare är enbart registrerade hos Skatteverket och finns då inte med i Bolagsverkets statistik.

Bilaga: Länsvis statistik för augusti och årets första åtta månader.

För mer information, kontakta
Lars Fredell, pressansvarig hos Visma, 0708-39 69 25

Visma gör verksamheter mer effektiva, genom att leverera programvara, outsourcingtjänster, inköpslösningar, inkassotjänster, butiksdatalösningar samt IT-relaterad utveckling och konsultverksamhet. Vi förenklar och automatiserar verksamhetsprocesser både inom privat och offentlig sektor. 340 000 nordeuropeiska kunder använder våra produkter och tjänster, och ytterligare 330 000 använder oss som hostingpartner. Vi är 5 600 anställda och omsatte 6 500 miljoner norska kronor 2013.

Bifogade filer

PDF-dokument