Gå direkt till innehåll
Nyföretagandet minskade i februari

Pressmeddelande -

Nyföretagandet minskade i februari

Registreringen av nya företag minskade med 9,3 procent i februari jämfört med samma månad 2014. Därmed mattas den positiva utvecklingen från föregående månad något. Det visar statistik som Visma sammanställt från Bolagsverket.

Under februari registrerades 5 127 nya företag i landet jämfört med 5 653 samma månad 2014. Landet har därmed fått 12 493 nya företag hittills i år, vilket ska jämföras med att 12 108 företag startades under samma period i fjol, en ökning med 3,2 procent.

– Det är naturligt att en månad med mycket starka siffror följs av en lite mer dämpad utveckling. Men hittills i år ligger nyföretagandet på plus vilket är positivt eftersom de nya företagen behövs för att skapa sysselsättning, säger Rolf Dahlberg, vd för programvaruföretaget Visma Spcs.

Skiljer mellan länen
Nyregistreringarna ökade i 8 län och minskade i resterande 13. Den största ökningen under februari svarade Västernorrland för med 14,3 procent. Den största minskningen noteras för Dalarna med ett minus på 31,1 procent.

Även i de tre storstäderna minskade nyföretagandet, allra mest i Malmö med 11,3 procent. Men även här ligger nyregistreringarna på plus om man ser till årets inledande två månader.

Nyregistreringarna minskade för samtliga fyra företagsformer i februari månad.

Om statistiken
I nyföretagandet räknas de fyra vanligaste företagsformerna aktiebolag, enskild näringsidkare, handelsbolag och kommanditbolag. Många enskilda näringsidkare är enbart registrerade hos Skatteverket och finns då inte med i Bolagsverkets statistik.

Läs mer: Drömmer du om att starta eget företag?

Bilaga: Länsvis statistik över nyföretagandet i februari 2015.

För mer information, kontakta
Rolf Dahlberg, vd för Visma Spcs AB, 010-141 14 43
Emma Cajnerud, pressansvarig Visma, 070-816 28 84

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Visma gör verksamheter mer effektiva, genom att leverera programvara, outsourcingtjänster, inköpslösningar, inkassotjänster, butiksdatalösningar samt IT-relaterad utveckling och konsultverksamhet. Vi förenklar och automatiserar verksamhetsprocesser både inom privat och offentlig sektor. 340 000 nordeuropeiska kunder använder våra produkter och tjänster, och ytterligare 330 000 använder oss som hostingpartner. Vi är 6 400 anställda och omsatte 7 100 miljoner norska kronor 2014.

Presskontakt

Malin Carlson

Malin Carlson

Presskontakt PR & kommunikationsansvarig Visma Sverige +46 730 86 93 73

Relaterat innehåll