Gå direkt till innehåll
Nyföretagandet fortsatt nedåt i juni

Pressmeddelande -

Nyföretagandet fortsatt nedåt i juni

Samtidigt som jobbfrågan är i fokus under politikerveckan i Almedalen fortsätter antalet nyregistrerade företag i Sverige att minska. I juni startades 5,1 procent färre företag jämfört med samma period i fjol, visar ny statistik från Bolagsverket som Visma sammanställt.

– En viktig förklaring till varför nyföretagandet fortsätter att minska är att jobb just nu skapas på andra håll. Den ”urstarka” svenska arbetsmarknaden har en stor inverkan, säger Visma Spcs företagarexpert Boo Gunnarson.

Under juni månad registrerades 4 903 nya företag i Sverige, vilket är en minskning med drygt 5 procent jämfört med motsvarande period 2016. Även nyföretagandet under årets sex första månader ligger tydligt under fjolårets siffror, med en minskning på nästan 3 procent. Sett enbart till antalet nyregistrerade aktiebolag i juni var minskningen 3,6 procent.

– Fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag, jobb som behövs för att säkra sysselsättning och välfärd även framöver. Långsiktigt är det därför viktigt att fler vill och vågar välja småföretagslivet, säger Boo Gunnarson.

Minskat nyföretagande i 17 av 21 län
Antalet registreringar av nya företag minskade i 17 av 21 län. I Dalarna ökade nyföretagandet mest för andra månaden i rad, med hela 37,3 procent. Störst minskning stod Gävleborg och Kalmar län för – där sjönk antalet registreringar av nya företag med 34,4 respektive 25,3 procent.

Enligt en Sifoundersökning som Visma Spcs genomförde i vintras drömmer var tredje svensk, 35 procent, om att starta eget företag. I ålderskategorin 18–29 år är andelen ännu större: varannan svensk, 49 procent, drömmer om att starta eget. Det vanligaste skälet till att avstå är rädslan för ekonomisk otrygghet i händelse av sjukdom.

Om statistiken
I nyföretagandet räknas de fyra vanligaste företagsformerna aktiebolag, enskild näringsidkare, handelsbolag och kommanditbolag. Många enskilda näringsidkare är enbart registrerade hos Skatteverket och finns då inte med i Bolagsverkets statistik.

Bilaga: Länsvis statistik över nyföretagandet för juni 2017.

För mer information, kontakta gärna

Boo Gunnarson, företagarexpert Visma Spcs, 070-872 72 32, boo.gunnarson@visma.com
Johanna Stier, pressansvarig Visma Spcs, 073-056 17 69, johanna.stier@visma.com

Ämnen

Kategorier


Visma gör verksamheter mer effektiva, genom att leverera programvara, inköpslösningar, inkassotjänster, butiksdatalösningar samt IT-relaterad utveckling och konsultverksamhet. Visma förenklar och automatiserar verksamhetsprocesser inom både privat och offentlig sektor. 600 000 nordeuropeiska kunder använder Vismas produkter och tjänster, och ytterligare 300 000 använder Visma som hostingpartner. Koncernen har 5 500 anställda och omsatte 7 855 miljoner norska kronor 2016.

Presskontakt

Malin Carlson

Malin Carlson

Presskontakt PR & kommunikationsansvarig Visma Sverige +46 730 86 93 73