Gå direkt till innehåll
Nyföretagandet fortsätter att minska

Pressmeddelande -

Nyföretagandet fortsätter att minska

Under årets andra kvartal startades 15 608 nya företag i Sverige, en tillbakagång med en procent jämfört med samma period 2017. Sammanlagt har nyföretagandet hittills minskat med 6,2 procent under 2018. Det visar ny statistik från Bolagsverket som Visma har sammanställt.

– Eftersom fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag är det här en oroväckande utveckling. För att det inte ska påverka sysselsättning och välfärd måste fler vilja och våga starta och driva eget, säger Boo Gunnarson företagarexpert på Visma Spcs.

Mellan april och juni i år registrerades 15 608 nya företag i Sverige. Det motsvarar en tillbakagång med en procent jämfört med motsvarande period förra året, då det startades 15 770 nya företag. Det innebär också att den negativa trend som inleddes 2017 fortsätter.

Under förra året minskade nyföretagandet för första gången sedan 2013, med totalt en procent på helårsbasis. Hittills i år har antalet registreringar av nya företag minskat med 6,2 procent jämfört med första halvåret 2017.

– Om bara två månader är det val. Bättre förutsättningar för att starta, driva och utveckla företag är en viktig framtidsfråga för Sverige och måste därför få större utrymme i valrörelsen, säger Boo Gunnarson.

En tidigare Sifoundersökning som gjorts på uppdrag av Vismavisar att sju av tio svenskar, 69 procent, anser att regeringen borde göra mer för att svenskar ska starta och driva företag. Åsikten är i stort sett lika vanlig i olika åldersgrupper, och skiljer sig inte heller nämnvärt åt mellan kvinnor och män. Totalt svarar bara var sjunde tillfrågad, 15 procent, att de inte håller med om att regeringen borde göra mer i frågan.

Om statistiken
I nyföretagandet räknas de fyra vanligaste företagsformerna aktiebolag, enskild näringsidkare, handelsbolag och kommanditbolag. Många enskilda näringsidkare är enbart registrerade hos Skatteverket och finns då inte med i Bolagsverkets statistik.

För mer information, kontakta gärna
Boo Gunnarson, företagarexpert Visma Spcs, 070-872 72 32, boo.gunnarson@visma.com
Johanna Stier, pressansvarig Visma Spcs, 073-056 17 69, johanna.stier@visma.com

Ämnen

Kategorier


Visma gör verksamheter mer effektiva, genom att leverera programvara, inköpslösningar, inkassotjänster, butiksdatalösningar samt IT-relaterad utveckling och konsultverksamhet. Visma förenklar och automatiserar verksamhetsprocesser inom både privat och offentlig sektor. 800 000 nordeuropeiska kunder använder Vismas produkter och tjänster. Koncernen har fler än 7 000 anställda och omsatte 9 146 miljoner norska kronor 2017.

Presskontakt

Malin Carlson

Malin Carlson

Presskontakt PR & kommunikationsansvarig Visma Sverige +46 730 86 93 73