Gå direkt till innehåll
Ny teknik underlättar för landets småföretagare

Pressmeddelande -

Ny teknik underlättar för landets småföretagare

Tre av fem småföretagare känner sig friare tack vare den nya tekniken. Däremot lyser flitens lampa minst lika många arbetstimmar som tidigare, enligt en undersökning av ekonomiföretaget Visma.

− Tack vare att småföretagarna kan sköta allt från bankärenden till e-post och administration via olika digitala och mobila lösningar väljer de ju själva när de vill sköta vilken typ av uppgifter. Som med allt annat gäller det att hitta en bra balans mellan jobb och privatliv, säger Rolf Dahlberg, vd för Visma Spcs som gjort undersökningen.

Möjliggör distansarbete
Tre av fem, eller 63 procent, av småföretagarna svarar att den nya tekniken gör att de känner sig friare. Endast 15 procent svarar nej på samma fråga, 22 procent svarar att de varken känner sig mer eller mindre friare.

På frågan när på dygnet småföretagarna oftast brukar sköta företagets administration svarar 58 procent "på kvällar eller helger hemifrån". 33 procent sköter administrationen på arbetsplatsen under arbetstid, och resterande 8 procent administrerar sitt företag på kvällar eller helger på arbetsplatsen.

Majoriteten av de svarande, hela 73 procent, menar att den nya tekniken bidrar till att möjliggöra distansarbete. 11 procent svarar att detta inte bidrar till att de kan arbeta mer på distans, 16 procent att det varken ökar eller minskar möjligheterna.

Kan fokusera på kärnverksamheten
Däremot är det få småföretagare som anser att den nya tekniken bidrar till att de jobbar mindre än tidigare. Endast två av tio, eller 23 procent, svarar ja på den frågan.

– Att dra ner på arbetstimmarna är ofta inget alternativ för en småföretagare. Min erfarenhet är att de arbetstimmar som frigörs återinvesteras på andra håll i verksamheten istället, säger Rolf Dahlberg.

De flesta företag är små
I Sverige finns drygt en miljon registrerade företag. 98 procent av dem är småföretag med färre än 20 anställda. Statistiska centralbyrån räknar med att det går 2,5 företag på varje företagare. Antalet småföretagare i landet är därmed cirka 425 000.

Om undersökningen
Undersökningen om balans i livet hos småföretagare genomfördes genom utskick via e-post. Majoriteten av deltagarna i undersökningen var egenföretagare utan anställda.

Tips om hur man får balans mellan arbete och fritid.

För mer information, kontakta
Rolf Dahlberg, vd för Visma Spcs, 0470-70 60 39
Lars Fredell, pressansvarig hos Visma, 0708-39 69 25

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Visma gör verksamheter mer effektiva, genom att leverera programvara, outsourcingtjänster, inköpslösningar, inkassotjänster, butiksdatalösningar samt IT-relaterad utveckling och konsultverksamhet. Vi förenklar och automatiserar verksamhetsprocesser både inom privat och offentlig sektor. 340 000 nordeuropeiska kunder använder våra produkter och tjänster, och ytterligare 330 000 använder oss som hostingpartner. Vi är 5 600 anställda och omsatte 6 500 miljoner norska kronor 2013.

Presskontakt

Malin Carlson

Malin Carlson

Presskontakt PR & kommunikationsansvarig Visma Sverige +46 730 86 93 73

Relaterat innehåll