Gå direkt till innehåll
Ny Sifoundersökning:Var tredje svensk vill starta företag

Pressmeddelande -

Ny Sifoundersökning:Var tredje svensk vill starta företag

Var tredje svensk, 31 procent, drömmer om att starta företag. Bland unga svenskar vill så många som varannan ha ett eget företag, visar en ny undersökning som Sifo gjort på uppdrag av Visma.

– Det har aldrig varit enklare att starta och driva företag, tack vare dagens digitala verktyg. Ledigheten över jul och nyår ger många tid att reflektera över hur de kan göra verklighet av sina företagardrömmar, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

Undersökningen som Sifo gjort på uppdrag av Visma visar att var tredje svensk, 31 procent, drömmer om att starta företag. Bland unga svenskar mellan 18 och 29 år vill så många som varannan, 47 procent, ha ett eget företag.

– Undersökningen visar att flera miljoner svenskar drömmer om att bli egna företagare. Det finns alltså en enorm potential för innovation och nya jobb som vi måste ta tillvara. Sverige behöver uppmuntra fler att våga och vilja ta steget till att driva eget företag, säger Boo Gunnarson.

Viljan att bli företagare skiljer sig åt mellan könen. 38 procent av männen uppger att de drömmer om att starta eget företag, jämfört med 24 procent bland kvinnorna. Fortfarande drivs ungefär sju av tio företag i landet av män.

I Sverige finns omkring en miljon företag, de allra flesta med en eller ett fåtal anställda. Fyra av fem nya jobb skapas i dag i de små och medelstora företagen.

Samtidigt startas allt färre nya företag i landet. Under årets första tre kvartal fick Sverige omkring 46 000 nya företag, en minskning med över 6 procent jämfört med samma period i fjol. Även under 2017 minskade nyföretagandet, vilket var första gången sedan 2013 som kurvan vände nedåt.

För mer information, kontakta gärna:
Boo Gunnarson, företagarexpert Visma Spcs, 070-872 72 32, boo.gunnarson@visma.com
Johanna Stier, pressansvarig Visma Spcs, 073-056 17 69, johanna.stier@visma.com

Om undersökningen
Undersökningen om svenskarnas företagardrömmar genomfördes av Sifo på uppdrag av Visma i form av 1 000 online-intervjuer mellan den 21 och 27 september 2018. Frågan som ställdes i undersökningen var: ”Drömmer du om att starta företag?”

Svaren fördelade sig som följer:
Ja, ofta: 7 procent
Ja, ibland: 24 procent
Nej, sällan: 27 procent
Nej, aldrig: 40 procent
Tveksam/vet ej: 2 procent

Ämnen

Taggar


Visma erbjuder programvara och tjänster som förenklar, digitaliserar och effektiviserar affärsprocesser inom privat och offentlig sektor. Koncernen verkar i Norden, Benelux, Centraleuropa och Östeuropa. Med fler än 8 000 anställda, över 800 000 kunder och en omsättning på 8 537 miljoner norska kronor under 2017 är koncernen ett av de ledande programvaruföretagen i Europa.

Presskontakt

Malin Fredriksson

Malin Fredriksson

Presskontakt Pressansvarig Visma Spcs +46 73 313 43 88