Följ Visma

Ny Sifoundersökning: Var tredje svensk drömmer om att starta eget företag

Pressmeddelande   •   Feb 20, 2017 07:15 CET

Var tredje svensk drömmer om att ha ett eget företag, visar en ny Sifoundersökning på uppdrag av Visma. Bland unga mellan 18 och 29 år drömmer så många som varannan om småföretagslivet.

− Tack vare digitaliseringen är det smidigare än någonsin att starta och driva företag – det enda man behöver är en dator, surfplatta eller smart mobiltelefon. När ett par miljoner svenskar drömmer om att driva eget innebär det en enorm potential för nya jobb som måste tas tillvara, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

Enligt undersökningen drömmer var tredje svensk, 35 procent, om att starta eget företag. I ålderskategorin 18–29 år är andelen företagsdrömmare ännu större: varannan, 49 procent, drömmer om att bli egen företagare.

I dag drivs omkring sju av tio företag i Sverige av män. Undersökningen, som Sifo har gjort bland 2 300 svenskar på uppdrag av Visma, visar dock att män och kvinnor drömmer om att starta och driva företag i ungefär lika stor utsträckning. Bland svenska män drömmer 39 procent om småföretagslivet medan motsvarande siffra för kvinnor är 31 procent.

− Förutsättningarna för att starta, driva och utveckla sitt företag måste bli bättre. Snabbt bredband till hela Sverige är ett viktigt exempel på en förändring som skulle hjälpa fler att ta steget in i småföretagslivet, säger Boo Gunnarson.

Med digitala arbetsverktyg och molntjänster kan småföretagare numera skicka fakturor, lägga ordrar och sköta bokföring var de än befinner sig. De kan även kommunicera direkt med kunder eller dela arbetsdokument med kollegor trots att de inte sitter vid ett skrivbord.

I en undersökning från Visma i höstas svarade var sjätte småföretagare i Sverige att en bättre internetuppkoppling hade hjälpt dem att utveckla sitt företag. Samtidigt uppgav nästan varannan att de saknar möjligheten att skaffa bättre uppkoppling.

I Sverige finns omkring en miljon företag, där den stora majoriteten har en eller ett fåtal anställda. Fyra av fem nya jobb skapas i de små och medelstora företagen. I fjol startades omkring 69 000 nya företag i landet.

För mer information, kontakta gärna
Boo Gunnarson, företagarexpert Visma Spcs, 070-872 72 32, boo.gunnarson@visma.com
Johanna Stier, pressansvarig Visma Spcs, 073-056 17 69, johanna.stier@visma.com

Om undersökningen

Undersökningen om svenskars företagsdrömmar genomfördes av Sifo på uppdrag av Visma i form av 2 301 online-intervjuer som gjordes mellan den 6 och 19 december 2016. Frågan som ställdes i undersökningen var: Drömmer du om att starta företag? De tillfrågade kunde välja bland följande svarsalternativ: ja, ofta, ja, ibland, nej, sällan, nej, aldrig samt tveksam, vet ej.

Bilaga: Resultaten i undersökningen

Visma gör verksamheter mer effektiva, genom att leverera programvara, inköpslösningar, inkassotjänster, butiksdatalösningar samt IT-relaterad utveckling och konsultverksamhet. Visma förenklar och automatiserar verksamhetsprocesser inom både privat och offentlig sektor. 500 000 nordeuropeiska kunder använder Vismas produkter och tjänster, och ytterligare 300 000 använder Visma som hostingpartner. Koncernen har 5 500 anställda och omsatte 8 338 miljoner norska kronor 2015.