Gå direkt till innehåll
Ny kartläggning: Långsam ökning av antalet företag i Sverige under 2010-talet

Pressmeddelande -

Ny kartläggning: Långsam ökning av antalet företag i Sverige under 2010-talet

Under 2010-talet steg antalet företag i Sverige långsamt, från 955 746 till 985 455 stycken i Bolagsverkets register. Det motsvarar en ökning på måttliga tre procent under förra decenniet. Samtidigt har aktiebolag tagit över helt som bolagsform och ökar i landets samtliga 290 kommuner, visar en ny kartläggning från Visma. 

– Kommunerna måste arbeta aktivt för att ännu fler ska våga och vilja starta eget. Det ger ökade skatteintäkter, starkare regional utveckling och ett mindre sårbart näringsliv eftersom jobben inte hänger på ett fåtal stora arbetsgivare, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

Under 2010-talet ökade antalet företag i Sverige långsamt, från 955 746 till 985 455 företag registrerade hos Bolagsverket. Det motsvarar en uppgång med bara drygt tre procent.

Samtidigt steg antalet aktiebolag rejält från 361 384 till 638 606, en ökning med 77 procent. Aktiebolagen ökar i samtliga 290 kommuner, vilket innebär att andra bolagsformer, framför allt enskild firma, har gått tillbaka kraftigt. Det kan tolkas som att de livskraftiga företagen, som har potential att skapa fler nya jobb, har blivit fler än den totala tillväxtsiffran på drygt tre procent antyder.

– Fyra av fem jobb skapas numera i små och medelstora företag. Alla nya företag är viktiga, men den som väljer aktiebolag som företagsform brukar ofta vara mer långsiktig och uthållig i sin satsning, säger Boo Gunnarson.

Knivsta bäst i Sverige

Bland kommunerna i Sverige stod Knivsta för den starkaste faktiska tillväxten under det gångna decenniet, med en ökning av antalet företag på 127 procent. På andra och tredje plats på topplistan över hela landet hamnade Nykvarn i Stockholms län samt Lekeberg i Örebro län, med en företagstillväxt på 61 respektive 56 procent.

Samtidigt hade över hälften av landets kommuner en negativ företagstillväxt. Där har alltså antalet företag minskat de senaste tio åren. Flera län har bara en kommun med positiv tillväxt och i Västmanland har samtliga tio kommuner sett företagen bli färre under det gångna decenniet.

Sveriges tre största städer hamnar en bra bit över rikssnittet med en uppgång på 18 (Malmö) respektive 17 procent (Stockholm och Göteborg).

Varje år startas mellan 60 000 och 70 000 nya företag i Sverige. Men många läggs ned, går i konkurs eller rensas bort ur statistiken för att de inte har haft någon verksamhet på länge.

Var tredje svensk drömmer om att starta eget företag, visar årligt återkommande Sifoundersökningar på uppdrag av Visma. Bland unga människor, 18–29 år, drömmer nära varannan om eget företagande.

För mer information, kontakta gärna:

Boo Gunnarson, företagarexpert Visma Spcs, 070-872 72 32, boo.gunnarson@visma.com

Johanna Stier, pressansvarig Visma Spcs, 073-056 17 69, johanna.stier@visma.com

Om statistiken:

Vi har jämfört antalet företag i Sveriges samtliga kommuner som var registrerade hos Bolagsverket den 31 augusti 2010 med motsvarande siffra den 31 augusti 2020.

I ny- och avregistreringarna räknas de fyra vanligaste företagsformerna: Aktiebolag, enskild näringsidkare, handelsbolag och kommanditbolag. Många enskilda näringsidkare är enbart registrerade hos Skatteverket och finns då inte med i Bolagsverkets statistik.

Fakta: Det här tycker företagarna själva är bäst med att driva eget

När Visma via Sifo frågade 1 000 företagare i Sverige vad de tycker är det bästa med att driva eget fördelade sig svaren enligt följande:

  • Jag får jobba med det jag tycker är roligt/mitt intresse: 91 procent
  • Jag får mer frihet att styra över min egen tid: 91 procent
  • Jag kan förverkliga min idé/dröm: 83 procent

Läs mer om hur du gör på: Starta eget företag – steg för steg-guide till att starta företag

Ämnen


---------------------
Visma erbjuder programvara och tjänster som förenklar, digitaliserar och effektiviserar affärsprocesser inom privat och offentlig sektor. Koncernen verkar i Norden, Benelux, Centraleuropa och Östeuropa. Med fler än 11 000 anställda, 1 000 000 kundavtal och en omsättning på 1 526 miljoner euro under 2019 är koncernen ett av de ledande programvaruföretagen i Europa.

Presskontakt

Malin Carlson

Malin Carlson

Presskontakt PR & kommunikationsansvarig Visma Sverige +46 730 86 93 73