Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Näringslivet vill ha frivillig revisionsplikt för fler

Svenskt Näringsliv vill höja taket för den frivilliga revisionsplikten rejält. Och de vill göra det nu. Fler aktörer är inne på samma linje, men Skatteverket vill skynda långsamt. Det framkom vid en paneldebatt i Stockholm anordnad av Visma.

Sedan den 1 november i fjol kan mindre aktiebolag välja att inte ha en revisor. Den frivilliga revisionsplikten omfattar företag som uppfyller minst två av följande tre krav: högst tre anställda, högst 1,5 miljoner kronor i balansomslutning eller högst tre miljoner kronor i nettoomsättning.

"Nivån bör höjas"
– De här gränsvärdena är för låga, EU har satt taket vid en omsättning på 83 miljoner kronor och flera länder ligger nära den nivån. Där bör även vi ligga, säger Claes Norberg, redovisningsexpert på Svenskt Näringsliv.

– I Sverige frågade man sig: Hur lågt kan vi sätta gränsen? I stället bör vi låta marknaden styra.

Skatteverket manar till försiktighet
Skatteverket anser å andra sidan att dagens nivå är bra i nuläget.

– Vi bör vara försiktiga med att höja nivåerna alltför kraftigt och snabbt. Risken är att vi får ett stort skattefel. Företagens redovisning ligger ju till grund för deklarationen och många småföretag har brister i redovisningen, säger Anders Klaar, verksamhetsutvecklare på Skatteverkets huvudkontor.

Han menar att det är viktigt att hjälpa företagen att klara av sin redovisning.

"Företagen måste inse nyttan"
– Även om revisionen är frivillig gäller det att få företagen att inse nyttan med att ta hjälp med redovisningen när det behövs. Jag tycker personligen att man kan göra riktade utbildningsinsatser eller exempelvis införa konsultbidrag för småföretag, säger Anders Klaar.

Debatten om den frivilliga revisionsplikten ägde rum inför ett drygt hundratal redovisningsekonomer som start på Vismas årliga kunskapskryssning på Östersjön.

I debatten deltog även företrädare för Handelsbanken, FAR och SRF. De två sistnämnda förespråkar även de en gradvis höjning av taket för frivillig revisionsplikt med start redan nu.

(Denna artikel är för fri publicering. Källa kan anges i formen"Text: Filip Lendahls, Visma Infoline")

För mer information kontakta
Lars Fredell, informationschef Visma Spcs, 0470-70 60 50, lars.fredell@visma.se

Ämnen

Kategorier


Vismakoncernen är den ledande leverantören av produkter och tjänster inom programvara, outsourcing, inköpslösningar, betalningstjänster, butiksdatalösningar, IT-projekt, anbud och upphandling. Visma förenklar och effektiviserar verksamhetsprocesser hos 240 000 kunder i både privat och offentlig sektor i norra Europa. Koncernen har drygt 4 300 anställda, varav 1 300 i Sverige. Omsättningen uppgick 2010 till 4 168 miljoner norska kronor.

Presskontakt

Malin Carlson

Malin Carlson

Presskontakt PR & kommunikationsansvarig Visma Sverige +46 730 86 93 73