Gå direkt till innehåll
Prisutdelning – Harry Goldman, Boo Gunnarson, Anders Börjesson, Mats Gerdau
Prisutdelning – Harry Goldman, Boo Gunnarson, Anders Börjesson, Mats Gerdau

Pressmeddelande -

Nacka utsedd till Årets Nyföretagarkommun 2021

Nacka utsågs idag till Sveriges bästa kommun för nyföretagande och fick ta emot priset, 100 000 kronor ur Vismafonden, på landets största nyföretagarmässa – Eget Företag. I sin motivering lyfter juryn Nackas förståelse för att nyföretagandet i kommunen har stor betydelse för ökad sysselsättning och ekonomisk tillväxt.

– Vi vill genom detta pris inspirera kommuner att sätta näringslivsfrågor på agendan samt arbeta aktivt med nyföretagande och det lokala företagsklimatet. Det krävs att fler vill starta, driva och utveckla företag för att Sverige ska klara sysselsättning och välfärd, vi vet att kommunernas stöd gör skillnad, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

Av 290 kommuner var det sju kommuner som blev nominerade till Årets Nyföretagarkommun 2021: Jönköping, Ängelholm, Bräcke, Varberg, Tjörn, Sotenäs och Nacka.

– Först och främst vill vi välkomna alla nyföretagare till Nacka. Vi vet att det är tillsammans med företagen som vi gör Nacka till en bättre plats att leva och verka på. Nacka befinner sig i en spännande och expansiv fas och när Nacka växer gör även idéerna och innovationerna det. Varje dag startar tre nya företag i Nacka och vi jobbar hårt för att nå vårt mål: Nacka ska bli den mest företagsvänliga platsen i Sverige, för både nystartade och befintliga företag, säger Anders Börjesson, näringslivsdirektör.

Juryns motivering:

Nacka kommun har i många år varit en ledande kommun vad gäller företagsklimat. Man förstår nyföretagandets stora betydelse för ökad sysselsättning och ekonomisk tillväxt. Genom nya företag skapas nya skatteintäkter som är så viktiga för samhällsservicen.

Nacka kommun är en starkt expanderande och växande kommun. Under pandemin har pendlingskommunernas betydelse också vuxit och mer har skötts digitalt. Det har samtidigt inneburit att många tagit initiativ till att starta företag med sin bas hemifrån.

Genom att utse Nacka kommun till Årets Nyföretagarkommun vill vi uppmuntra till fortsatta insatser som stärker nyföretagandet lokalt i Nacka kommun.

– Vi vet alla att fler jobb och ekonomisk tillväxt skapas genom nya företag, De nya företagen för även med sig att nya idéer förverkligas som för utvecklingen framåt. Nacka kommun har under många år haft ett högt nyföretagande och visat att nyföretagandet öppnar möjligheter för såväl kommuninvånarna som Sverige i helhet, säger Harry Goldman, VD NyföretagarCentrum Sverige.

Prissumman på 100 000 kronor delas ut till olika lokala initiativ eller organisationer under tre års tid, i samråd mellan vinnarkommunen och instiftarna. Tidigare år har prissumman, som kommer ur Vismafonden, bland annat använts till nyföretagande med inriktning på till exempel ungdomar och nyanlända.

För mer information, kontakta gärna:
Boo Gunnarson, företagarexpert Visma Spcs, 070-872 72 32, boo.gunnarson@visma.com

Mats Evergren, marknadschef NyföretagarCentrum Sverige, 070-814 44 04, mats.evergren@nyforetagarcentrum.se

Tidigare vinnare av Årets Nyföretagarkommun: Strängnäs 2005, Helsingborg 2006, Gnosjö 2007, Norrtälje 2008, Åre och Strömstad 2009, Enköping 2010, Vara 2011, Sigtuna 2012, Uppvidinge 2013, Simrishamn 2014, Ystad 2015, Östersund 2016, Askersund 2017, Vellinge 2018, Åre 2019 och Båstad 2020.

Jury 2021
Charlotte von Sydow, VD, Visma Spcs
Harry Goldman, VD, NyföretagarCentrum Sverige
Mats Evergren, marknadschef, NyföretagarCentrum Sverige
Boo Gunnarson, företagarexpert, Visma Spcs

Nomineringsprocess
Kommunerna nominerades utifrån hur många nya företag som har startats per tusen invånare från nyårsdagen 2020 till och med 30 juni 2021 och kategoriseras enligt SKR: s kommungruppsindelning. Statistiken över nyföretagandet hämtas från Bolagsverket. En jury med representanter från både Visma och NyföretagarCentrum har utöver det bedömt kommunernas arbete med att lyfta och stärka lokala entreprenörer och få fler att starta företag.

Ämnen

Kategorier


---------------------
Visma är en ledande leverantör av affärskritisk programvara, för effektivare och starkare samhällen. Vi förenklar och automatiserar arbetet för företag och organisationer av alla storlekar och därigenom förbättrar vi människors vardag. Med 14 000 anställda, 1 135 000 privata och offentliga kunder i Norden, Benelux, Central-, Östeuropa samt Latinamerika och en omsättning på 1 995 miljoner euro de senaste tolv månaderna, är vi engagerade i att göra morgondagen bättre än idag. Besök oss på visma.se.

Presskontakt

Malin Fredriksson

Malin Fredriksson

Pressansvarig Visma Spcs +46 73 313 43 88
Boo Gunnarson

Boo Gunnarson

Företagarexpert på Visma Spcs 070-872 72 32