Gå direkt till innehåll
Minskat nyföretagande i maj

Pressmeddelande -

Minskat nyföretagande i maj

Registreringen av nya företag minskade med 5,2 procent under maj i år jämfört med motsvarande månad i fjol. Det visar siffror som ekonomiföretaget Visma har sammanställt från Bolagsverkets statistik.

Maj i år gav ett tillskott på 4 786 nya företag hos Bolagsverket. Det ska jämföras med 5 046 i fjol. Minskningen i maj kom efter två månader i rad med ökat antal registreringar.

Storstäderna backar också
Tidigare i år har nyföretagandet i storstäderna drivit på utvecklingen, men i maj stod de för en lika stor nedgång som landet i sin helhet. Tillsammans minskade Stockholm, Göteborg och Malmö med 5,2 procent. Störst minskning svarade Malmö för med en nedgång på 13,7 procent.

Däremot ligger storstäderna fortfarande bättre till när det gäller utvecklingen sedan årsskiftet. De fem första månaderna i år står de på plus 0,2 procent, medan hela Sverige har ett minus på 1,7 procent.

Regionala skillnader
Av landets 21 län noteras ökningar i 6 under maj månad. Mest ökade registreringarna i Dalarna med ett plus på 53,4 procent. Den största minskningen svarade Gotland för med ett minus på 54,5 procent.

Räknat från årsskiftet har nyföretagandet varit starkast i Västmanland, Halland, Östergötland och Jönköpings län. Den svagaste utvecklingen finns i Kronoberg, Västernorrland, Sörmland och Kalmar län.

Om nyregistreringarna
I nyföretagandet räknas de fyra vanligaste företagsformerna; aktiebolag, enskild näringsidkare, handelsbolag och kommanditbolag. Många enskilda näringsidkare är enbart registrerade hos Skatteverket och finns då inte med i Bolagsverkets statistik.

Bilaga: Länsvis statistik för maj och årets fem första månader.

För mer information, kontakta
Lars Fredell, pressansvarig hos Visma, 0708-39 69 25

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Visma gör verksamheter mer effektiva, genom att leverera programvara, outsourcingtjänster, inköpslösningar, inkassotjänster, butiksdatalösningar samt IT-relaterad utveckling och konsultverksamhet. Vi förenklar och automatiserar verksamhetsprocesser både inom privat och offentlig sektor. 340 000 nordeuropeiska kunder använder våra produkter och tjänster, och ytterligare 330 000 använder oss som hostingpartner. Vi är 5 600 anställda och omsatte 6 500 miljoner norska kronor 2013.

Presskontakt

Malin Carlson

Malin Carlson

Presskontakt PR & kommunikationsansvarig Visma Sverige +46 730 86 93 73