Följ Visma

Mer än var fjärde småföretagare tänker jobba efter 65

Pressmeddelande   •   Feb 08, 2012 08:30 CET

Drygt 28 procent av landets småföretagare tänker fortsätta jobba även efter de fyllt 65 år. Det visar en färsk undersökning bland drygt 2 600 småföretagare.

I en intervju i gårdagens Dagens Nyheter öppnade statsminister Fredrik Reinfeldt för ett arbetsliv som kan sträcka sig till 75 års ålder. Han menar även att man ska vara beredd att byta karriär mitt i arbetslivet.

Många vill jobba efter 65
Enligt Vismas senaste undersökning planerar en dryg fjärdedel av Sveriges småföretagare att jobba efter 65 års ålder.

 – Som seniorföretagare har du pension och därmed en ekonomisk grundtrygghet som yngre företagare bara kan drömma om. Du kan avgöra själv hur mycket du vill jobba med ditt företag, men också med vad och hur länge. Här finns en jättepotential att ta till vara, säger Rolf Dahlberg, vd för Visma Spcs.

Stark trend att starta eget bland seniorer
Dessutom har även viljan att starta eget vuxit starkt bland befolkningen i allmänhet under de senaste åren.

En undersökning som Sifo gjorde för Vismas räkning för drygt ett år sedan visade att fyra av tio i åldersgruppen 50-64 år kunde tänka sig att starta eget när de gått i pension. Av dessa hade cirka 60 procent redan en affärsidé.

”Perfekta förutsättningar”
Enligt statistik från Bolagsverket som Visma sammanställt registrerades det under första halvåret i fjol 1 543 firmor av personer som nått pensionsåldern. Det ska jämföras med att det startades 1 036 enskilda firmor i samma åldersgrupp första halvåret 2010, en ökning med 48,9 procent.

– Den som går i pension sitter inne med en gedigen kompetens, ett brett nätverk och ofta en tredjedel av livet framför sig. Perfekta förutsättningar för företagande, säger Rolf Dahlberg.

I samband med diskussionerna kring höjd pensionsålder ställde nyhetstjänsten Visma Infoline den här frågan till sina småföretagskunder: ”När planerar du att pensionera dig?” De 2 645 svaren fördelade sig så här: ”Innan jag fyller 65” 48,8 procent, ”När jag fyller 65” 22,9 procent och ”Efter jag fyllt 65” 28,3 procent.

För mer information, kontakta
Rolf Dahlberg, vd för Visma Spcs AB, 0470-70 60 39, rolf.dahlberg@visma.se
Lars Fredell, presskontakt hos Visma, 0708-39 69 25

Visma gör verksamheter mer effektiva. Koncernen levererar programvara, outsourcingtjänster, inköps- och anbudslösningar, betalningstjänster, butiksdatalösningar samt IT-relaterade utvecklings- och konsulttjänster. Visma förenklar och automatiserar verksamhetsprocesser inom både privat och offentlig sektor. 340 000 nordeuropeiska kunder använder Vismas produkter och tjänster, och ytterligare 330 000 har Visma som hosting-partner. Koncernen har över 5 000 anställda, varav drygt 1 400 i Sverige. 2010 uppgick omsättningen till 4 168 miljoner norska kronor.

Bifogade filer

PDF-dokument