Gå direkt till innehåll
Lokalt samarbete gör Uppvidinge till Årets nyföretagarkommun

Pressmeddelande -

Lokalt samarbete gör Uppvidinge till Årets nyföretagarkommun

Uppvidinge i Småland har utsetts till ”Årets nyföretagarkommun” i Sverige 2013. Priset på 100.000 kronor delades ut på mässan Eget företag i Stockholm i dag, fredag.

Fem kommuner var nominerade till att bli 2013 års bästa nyföretagarkommun. De tävlande kommunerna representerade fem kategorier, där utvecklingen av nyföretagande varit stark det senaste året.

– Många kommuner gör mycket gott för att stimulera företagandet och sätter en ära i att rankas högt när det lokala näringslivsklimatet betygsätts. I år ansåg juryn att Uppvidinge visat upp det bästa jobbet, säger Rolf Dahlberg, vd för Visma Spcs, som instiftat priset tillsammans med Nyföretagar-Centrum.

Starka lokala samarbeten
I sin motivering har juryn bland annat fastnat för hur Uppvidinge med små resurser lyckas skapa de bästa förutsättningar för ett ökat nyföretagande. Så här lyder juryns prismotivering:

”Uppvidinge kommun har på senare år arbetat målmedvetet för att etablera aktiva kontakter med näringslivet. Ett nära samarbete mellan kommunens näringslivsutvecklare och NyföretagarCentrum är en av nycklarna till framgång. Resultatet är ett företagsklimat som både uppmanar till och stödjer ökat nyföretagande i kommunen.”

Engagemang som lönar sig
Nomineringarna till tävlingen Årets nyföretagarkommun bygger på statistik över antalet nya företag per tusen invånare under perioden 1 januari 2012 till 30 juni 2013, alltså 18 månader. De nominerade kommunerna fick sedan beskriva de insatser som gjorts för att stimulera nyföretagandet på orten.

Representanterna för Uppvidinge skriver bland annat så här i kommunens tävlingsbidrag:

”Politiker och tjänstemän har de senaste åren arbetat hårt och målmedvetet med att vara nära näringslivet. Diverse rankningar visar att vi är på rätt väg och att företagen uppmärksammar vårt jobb och engagemang, borta är kontorstider”.

Det framgångsrika arbetet gör inte bara Uppvidinge till en vinnande nyföretagarkommun utan har också dragit upp den från plats 193 på Svenskt Näringslivs kommunrankning 2008 till plats 44 i år. 

Tidigare vinnare
Priset ”Årets nyföretagarkommun” är instiftat av programleverantören Visma Spcs och NyföretagarCentrum Sverige. I år delas priset ut för nionde gången. Tidigare vinnare har varit Strängnäs 2005, Helsingborg 2006, Gnosjö 2007, Norrtälje 2008, Åre och Strömstad (delade vinnare 2009), Enköping 2010, Vara 2011 och Sigtuna 2012.

Prispengarna ska enligt instiftarnas regler användas för att uppmuntra initiativ och aktiviteter som gynnar nyföretagandet på den vinnande orten under de närmaste tre åren.

Pressbild från prisutdelningen finns tillgänglig i Vismas pressrum efter lunch den 4 oktober.

För mer information, kontakta
Rolf Dahlberg, vd för Visma Spcs, 0470-70 60 39, rolf.dahlberg@visma.se
Mats Evergren, NyföretagarCentrum, 0708-14 44 04, mats.evergren@nyforetagarcentrum.se
Åke Carlson, kommunalråd (C) Uppvidinge kommun, 0474-47028, ake.carlson@uppvidinge.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Visma gör verksamheter mer effektiva. Koncernen levererar programvara, outsourcingtjänster, inköps- och anbudslösningar, betalningstjänster, butiksdatalösningar samt IT-relaterade utvecklings- och konsulttjänster. Visma förenklar och automatiserar verksamhetsprocesser inom både privat och offentlig sektor. 340 000 nordeuropeiska kunder använder Vismas produkter och tjänster, och ytterligare 330 000 har Visma som hostingpartner. Koncernen har 5 400 anställda, varav 1 600 i Sverige. 2012 uppgick omsättningen till 5 749 miljoner norska kronor.

Presskontakt

Malin Carlson

Malin Carlson

Presskontakt PR & kommunikationsansvarig Visma Sverige +46 730 86 93 73