Gå direkt till innehåll
Lönebeskeden fortsätter skövla skog

Pressmeddelande -

Lönebeskeden fortsätter skövla skog

En av fyra löntagare får fortfarande sitt lönebesked på papper. Det visar en undersökning från Visma, genomförd av Sifo. Dessutom sparar var tredje löntagare ännu sina lönebesked i pappersform.

– Att införa digitala lönebesked borde vara en högt prioriterad åtgärd för alla verksamheter. Förutom den positiva miljöeffekten minskar de organisationens kostnader och sparar in mycket administrativ tid, säger Sofia Gerstenfeld, vd för Visma Enterprise.

En ny undersökning från Visma visar att vart fjärde lönebesked fortfarande trycks på papper och att ännu fler träd går åt på grund av vanan att, trots en digital lösning, spara lönebeskeden som utskrifter. Att så stor andel av landets löntagare får sitt lönebesked på papper eller sparar det i pappersform innebär en belastning på miljön. Översatt i koldioxidutsläpp motsvarar det över 250 flygresor tur och retur Stockholm - Genève under ett år. Därtill kommer effekterna av kuvertering, tryckning och distribution, som också påverkar miljön negativt.

– Digitala lönebesked är ett måste om du vill framstå som en modern och miljömedveten arbetsgivare, säger Sofia Gerstenfeld.

Statistik: Så får svenska löntagare sina lönebesked

Hur får du ditt lönebesked idag?*
Via en portal 38 %
I ett mejl 23 %
I pappersformat - skickat hem 20 %
Via en digital brevlåda 7 %
I pappersformat - internpost 6 %
Annat 10 %
Vet ej 1 %

Hur sparar du dina lönebesked?*
I pappersformat 32 %
I en portal 27 %
I datorn 20 %
Sparar dem inte 15 %
I en digital brevlåda 9 %
Annat 3 %
Vet ej 1 %

*Öppet för flera val

Om undersökningen:
Den statistiska undersökningen genomfördes på uppdrag av Visma i samarbete med Kantar Sifo under oktober 2016 med 1 253 respondenter, enbart förvärvsarbetande och i åldrarna 18-65 år.

För mer information kontakta
Sofia Gerstenfeld, vd för Visma Enterprise, 010-141 15 01, sofia.gerstenfeld@visma.com

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Visma gör verksamheter mer effektiva, genom att leverera programvara, outsourcingtjänster, inköpslösningar, inkassotjänster, butiksdatalösningar samt IT-relaterad utveckling och konsultverksamhet. Vi förenklar och automatiserar verksamhetsprocesser både inom privat och offentlig sektor. 400 000 nordeuropeiska kunder använder våra produkter och tjänster, och ytterligare 330 000 använder oss som hostingpartner. Vi är 7 400 anställda och omsatte 8 338 miljoner norska kronor 2015.

Presskontakt

Sofia Gerstenfeld

Sofia Gerstenfeld

VD Visma Enterprise AB 010-141 15 01

Visma
Box 4015
203 11 Malmö
Sweden