Gå direkt till innehåll
Martin Augustine, Markus Bäckström, Staffan Taylor, konferencier, Anders Westlund, Chriss Mellgren, Margareta Hidén, Per Mogren, Simon Jansson och Lotta Krondahl. Foto: Boo Gunnarson, Visma
Martin Augustine, Markus Bäckström, Staffan Taylor, konferencier, Anders Westlund, Chriss Mellgren, Margareta Hidén, Per Mogren, Simon Jansson och Lotta Krondahl. Foto: Boo Gunnarson, Visma

Pressmeddelande -

Lillerudsgymnasiet bäst i Sverige på entreprenörskap bland eleverna

Lillerudsgymnasiet i Vålberg utanför Karlstad är bäst i Sverige på att jobba med entreprenörskap bland eleverna. Under tisdagskvällen avgjordes SM i Ung Företagsamhet (UF) på Stockholmsmässan i Älvsjö och skolan fick ta emot Vismas pris Årets UF-skola 2019.

– Vi har en stark UF-tradition och den är i sin tur en naturlig del av skolans kultur, där all personal bidrar på sitt sätt. Vi har ett bra och nära lokalt samarbete med Ung Företagsamhet Värmland. Eftersom vi utbildar inom småföretagarsektorn känner vi också en förväntan från branschen att förbereda eleverna för att bli företagare genom UF. säger Anders Westlund, rektor på Lillerudsgymnasiet.

Vismas pris Årets UF-skola delades ut av företagets utbildningsansvariga Lotta Krondahl och Martin Augustine. Priset består av reklamtid till ett värde av en kvarts miljon kronor hos TV4, i samarbete med mediebyrån Scream.

I sin motivering betonar juryn särskilt Lillerudsgymnasiets tydliga struktur och individanpassning, som skapar bästa möjliga förutsättningar för varje elev att utvecklas i sitt företagande.

– Vi vill ju att alla gymnasieelever i Sverige ska få möjlighet att driva företag inom ramen för UF. Det är ett sätt att uppmuntra till entreprenörskap och som på sikt ger fler nya företag och jobb. Lillerudsgymnaiset är en bra förebild för andra skolor som vill jobba aktivt med UF och entreprenöriellt lärande, säger Lotta Krondahl.

Lillerudsgymnasiet i Värmland har utbildningar inom naturvetenskap, lantbruk, djurvård, hästhållning och ridsport. Vare sig eleverna väljer att skaffa sig grundläggande högskolebehörighet eller en yrkesexamen kombineras kunskaper med praktiskt arbete, både på skolan och ute i arbetslivet. På Lillerudsgymnasiet har alla elever minst 15 veckor arbetsplatsförlagt lärande (APL).

Visma stödjer UF med gratis program
Visma vill att fler ska starta, driva och utveckla sina företag. Det bidrar till fler jobb och mer välfärd. Samtliga elever som har drivit UF-företag under läsåret 2018-2019 har erbjudits program från Visma för att fakturera, bokföra och göra webbsidor utan kostnad.

Om priset:
Vismas pris Årets UF-skola delades ut för elfte gången. Tidigare har priset gått till Sven Erikssongymnasiet i Borås, Staffangymnasiet i Söderhamn, Malmö Borgarskola, Vansbro Utbildningscenter, Facetten i Åtvidaberg, Jensen gymnasium Södra i Stockholm, ABB Industrigymnasium i Västerås, Stora Segerstads Naturbrukscentrum i Reftele och Procivitas i Helsingborg. Förra året utsågs Thoren Business School i Helsingborg till Årets UF-skola.

Juryns motivering:
Årets UF-skola arbetar ständigt med att utveckla och förbättra arbetet med UF-företagande, för såväl lärare som elever. Skolan har en tydlig struktur och planeringen individanpassas för att varje elev ska få bästa möjliga utveckling i sitt företagande. Skolans ledning har lyckats skapa förutsättningar för alla på skolan att arbeta brett med entreprenörskap och UF-företagande, vilket i sin tur har lett till stor genomslagskraft och fantastisk genomströmning. Dessutom har årets UF-skola kommit långt när det gäller ledord som hållbarhet, närproducerat och gröna näringar. Ett viktigt ställningstagande för framtidens företagare.

Sveriges bästa UF-skola 2019 är Lillerudsgymnasiet i Värmland.

Läs mer om riksfinalen och alla vinnarna i SM i Ung Företagsamhet på www.ungforetagsamhet.se.

Ung Företagsamhet är en politiskt obunden, ideell utbildningsorganisation som finns i hela Sverige. Organisationen verkar genom skolan för att ge unga människor en praktisk kontakt med näringsliv och eget företagande.

För mer information kontakta gärna:
Lotta Krondahl, utbildningsansvarig Visma Spcs, 072-222 71 69, lotta.krondahl@visma.com
Anders Westlund, rektor för Lillerudsgymnasiet, 070-386 67 40, anders.westlund@lillerud.se

Kategorier


Visma erbjuder programvara och tjänster som förenklar, digitaliserar och effektiviserar affärsprocesser inom privat och offentlig sektor. Koncernen verkar i Norden, Benelux, Centraleuropa och Östeuropa. Med fler än 8 500 anställda, över 900 000 kunder och en omsättning på 11 389 miljoner norska kronor under 2018 är koncernen ett av de ledande programvaruföretagen i Europa.

Presskontakt

Malin Carlson

Malin Carlson

Presskontakt PR & kommunikationsansvarig Visma Sverige +46 730 86 93 73