Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Långt ifrån kris för nyföretagandet

Den ekonomiska oron märks inte i intresset för att registrera nya företag. Trenden med ökat nyföretagande står sig. I augusti ökade antalet nya företag med 15,5 procent jämfört med motsvarande månad i fjol. Det visar färska siffror som Visma sammanställt från Bolagsverket.

Under augusti registrerades 5 113 företag jämfört med 4 427 i augusti 2010. Även jämförelseperioden var stark. I augusti för ett år sedan var ökningen av nyregistrerade företag 19,2 procent.

Sedan årsskiftet har 47 836 nya företag registrerats i de fyra vanligaste företagsformerna mot 40 051 under perioden januari till och med augusti i fjol, vilket motsvarar 19,4 procents ökning jämfört med förra årets åtta första månader.

Aktiebolag vanligast
Aktiebolag fortsätter att vara den mest använda företagsformen vid nyregistrering. Under augusti ökade aktiebolagen med 25 procent.

Efter regelförändringarna förra året – halveringen av kravet på aktiekapital och avskaffandet av revisionsplikten i mindre bolag – är sju av tio nya företag aktiebolag.

Unga startar enskilda firmor
Den företagsform som tappar mest till aktiebolagen är de enskilda firmorna utom i ett sammanhang. Unga företagare (18-25 år) föredrar enskild näringsverksamhet före aktiebolag. Deras andel av nya enskilda firmor har ökat från knappt 25 procent i fjol till drygt 36 procent i år (se tidigare pressrelease).

– Det är bra att den positiva trenden med fler nya företag står sig oavsett konjunkturen. Det visar att egna initiativ ofta är starkare än negativa finansiella signaler. Inte minst är det positivt att så många unga startar eget – samtidigt som en växande andel som nått pensionsåldern också gör det, säger Rolf Dahlberg, vd för Visma Spcs, landets största leverantör av ekonomiprogram till småföretagare.

Ökningar i nästan alla län
Under augusti ökade nyföretagandet i nästan alla län. Allra mest i Gävleborgs län (+50,0 procent), Halland (+37,8 procent) och Kronoberg (+32,8 procent). Gotland, Värmland och Västmanland noterades för smärre minus under månaden. Utvecklingen i länen finns i det bifogade PDF-dokumentet nedan.

Om statistiken
Siffrorna bygger på Bolagsverkets registreringar av nya företag i de fyra vanligaste formerna: aktiebolag, enskild näringsidkare, handelsbolag och kommanditbolag. I det bifogade pdf-dokumentet finns länsvis statistik för augusti och för årets första åtta månader.

För mer information, kontakta
Lars Fredell, informationschef för Visma Spcs AB, 0708-39 69 25, lars.fredell@visma.se
Rolf Dahlberg, vd för Visma Spcs AB, 0470-70 60 39, rolf.dahlberg@visma.se

Ämnen

Kategorier


Vismakoncernen är den ledande leverantören av produkter och tjänster inom programvara, outsourcing, inköpslösningar, betalningstjänster, butiksdatalösningar, IT-projekt, anbud och upphandling. Visma förenklar och effektiviserar verksamhetsprocesser hos 240 000 kunder i både privat och offentlig sektor i norra Europa. Koncernen har drygt 4 300 anställda, varav 1 300 i Sverige. Omsättningen uppgick 2010 till 4 168 miljoner norska kronor.

Presskontakt

Malin Carlson

Malin Carlson

Presskontakt PR & kommunikationsansvarig Visma Sverige +46 730 86 93 73

Relaterat innehåll