Gå direkt till innehåll
Kvinnornas andel minskar i ökat ungt nyföretagande

Pressmeddelande -

Kvinnornas andel minskar i ökat ungt nyföretagande

Registreringen av nya företag bland unga ökade med tre procent förra året. Men det är bara de manliga företagarna som blir fler. Till skillnad från året innan minskar kvinnornas andel. Det visar en färsk sammanställning från Visma.

− Det finns ett stort intresse bland unga att bli entreprenörer i dag. Både samhället och den enskilda individen tjänar på att fler vågar ta steget till eget företagande, säger Rolf Dahlberg, vd för Visma Spcs.

Under 2013 registrerades 6 811 firmor av personer i åldrarna 18 till 25 år. Året innan var antalet nya enskilda näringsidkare i motsvarande åldersgrupp 6 610, vilket ger en ökning med 3 procent.

Skillnader mellan könen
Under 2013 svarade kvinnorna för 41 procent av de nya enskilda firmorna bland unga nyföretagare. Året innan var andelen 42 procent.

Minskningen beror på att kvinnorna står för en nedgång med 0,2 procent det gångna året. Samtidigt ökade männens nyföretagande med 5,4 procent från 2012 till 2013.

Den mest jämställda branschen är den växande internethandeln, där 51 procent av de unga nystartarna är män och 49 procent kvinnor. Branscherna med störst skillnad mellan könen är liksom tidigare skönhetsvård, där 98 procent är kvinnor, samt byggnadssnickeri, där 91 procent är män.

Toppbranscherna står sig
Den mest populära branschen bland unga som startar eget är artistisk verksamhet, som rymmer allt som kan göras på en scen – från sång och musik till trolleri. Här ökade antalet nystartare med 13 procent jämfört med året innan.

Artistisk verksamhet är dessutom männens största bransch, särskilt i storstadslänen, medan hårvård fortsätter att locka flest kvinnor. De tre populäraste branscherna oavsett kön har varit samma de senaste åren – artistisk verksamhet, hårvård och dataprogrammering.

Heta och svala län
Det finns även geografiska skillnader när det gäller utvecklingen av de ungas företagande. Den största uppgången noteras för Blekinge med en ökning på drygt 42 procent. Den största minskningen svarar Gotland för med ett minus på 31 procent.

− Det är många faktorer som påverkar nyföretagandet bland unga. En bra lokal marknad är självfallet viktig, men också väl fungerande nätverk och erfarna mentorer som stöttar de unga. Här har hela Företagarsverige en viktig uppgift när det gäller att ställa upp, säger Rolf Dahlberg.

Bilagor: Statistik, topplistor och grafik.

För mer information, kontakta
Lars Fredell, pressansvarig hos Visma, 0708-39 69 25
Rolf Dahlberg, vd för Visma Spcs, 0470-70 60 39

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Visma gör verksamheter mer effektiva, genom att leverera programvara, outsourcingtjänster, inköpslösningar, inkassotjänster, butiksdatalösningar samt IT-relaterad utveckling och konsultverksamhet. Vi förenklar och automatiserar verksamhetsprocesser både inom privat och offentlig sektor. 340 000 nordeuropeiska kunder använder våra produkter och tjänster, och ytterligare 330 000 använder oss som hostingpartner. Vi är 5 600 anställda och omsatte 6 500 miljoner norska kronor 2013.

Presskontakt

Malin Carlson

Presskontakt PR & kommunikationsansvarig Visma Sverige +46 730 86 93 73
Malin Fredriksson

Malin Fredriksson

Presskontakt Pressansvarig Visma Spcs +46 73 313 43 88