Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Krisplaner fortsatt ovanliga i mindre företag

Sju av tio småföretag saknar fortfarande en handlingsplan för krissituationer. På tre år har det inte skett någon förändring. Det visar en undersökning bland mindre företag från Visma.

I undersökningen, som genomfördes under torsdagen och halva fredagen denna vecka, uppgav 72 procent att de inte har rutiner för krishantering på sin arbetsplats.

Det är i stort sett samma resultat som i en motsvarande undersökning 2008. Då uppgav 73 procent att de saknade krisplaner.

”Bilden dessvärre sann”
Andelen som inte vet om de har en krisplan var också oförändrad från det tidigare undersökningstillfället, cirka 9 procent. Det innebär att bara en femtedel av småföretagen har en plan för hur krissituationer ska hanteras.

Ulf Strandberg, handläggare på Arbetsmiljöverket, säger i en kommentar till nyhetstjänsten Visma Infoline att bilden dessvärre är sann:

– Jag är inte förvånad över resultatet. Vi har det som en del i vår löpande tillsyn att informera om krishanteringsrutiner. Men alla företag prioriterar inte de här frågorna lika högt, säger han.

Alla ska ha en krisplan
Enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter ska alla företag oavsett storlek och bransch ha utrustning för första hjälpen. Företag med minst en anställd ska även ha rutiner för krishantering vid olycksfall och akut sjukdom.

– Viktigast är att först bedöma vilka risker som finns i verksamheten. Utifrån det kan man lägga upp rutiner för vad som ska göras när olyckan är framme. En anhöriglista med telefonnummer är ett exempel på ett viktigt dokument, säger Ulf Strandberg.

För mer information kontakta
Lars Fredell, informationschef hos Visma Spcs, 0470-70 60 50, lars.fredell@visma.se

Ämnen

Taggar


Vismakoncernen är den ledande leverantören av produkter och tjänster inom programvara, outsourcing, inköpslösningar, betalningstjänster, butiksdatalösningar, IT-projekt, anbud och upphandling. Visma förenklar och effektiviserar verksamhetsprocesser hos 240 000 kunder i både privat och offentlig sektor i norra Europa. Koncernen har drygt 4 300 anställda, varav 1 300 i Sverige. Omsättningen uppgick 2010 till 4 168 miljoner norska kronor.

Presskontakt

Malin Fredriksson

Malin Fredriksson

Presskontakt Pressansvarig Visma +46 73 313 43 88

Relaterat material

Relaterade nyheter