Gå direkt till innehåll
Krigsoro sänker det svenska nyföretagandet

Pressmeddelande -

Krigsoro sänker det svenska nyföretagandet

Under årets första månad ökade antalet nya företag med 14,5 procent jämfört med samma period i fjol. Sedan föll nyföretagandet markant i februari med 6,3 procent och i mars med 4,7 procent, jämfört med 2021. Nedgången beror sannolikt på oro kopplat till Rysslands invasion av Ukraina. Det visar ny statistik från Bolagsverket som Visma Spcs har sammanställt.

– Fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag. För att trygga sysselsättningen och välfärden måste beslutsfattare ta oron för stigande energipriser och räntehöjningar på allvar och arbeta för att fler vågar starta egna företag, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

Året inleddes med en positiv utveckling under januari. Då registrerades 7 294 nya företag i Sverige, enligt Bolagsverkets statistik som Visma har analyserat. Det innebär en ökning med 14,5 procent jämfört med motsvarande period i fjol, då 6 368 registreringar gjordes.

I februari bröts sedan den positiva utvecklingen och nyföretagandet stannade upp rejält – 7 357 företag startades, jämfört med 7 853 företag i februari 2021. Totalt registrerades 22 173 nya företag i Sverige under årets första kvartal, vilket gör att nyföretagande faller tillbaka till samma nivå som motsvarande period förra året.

Sannolikt är orsaken den oro som kriget i Ukraina har lett till, med stigande kostnader och fallande efterfrågan för många av landets företag.

– Det är skarpt läge för många små företag i Sverige just nu. Småföretagen är landets ryggrad och en förutsättning för att svensk ekonomi ska fortsätta att vara stark – nu måste regeringen ta till extraordinära åtgärder för att stötta dem, säger Boo Gunnarson.

Nyföretagandet minskar i 8 av 21 län under första kvartalet. Störst är minskningen på Gotland, där antalet registreringar av nya företag var 32 procent lägre under årets första kvartal jämfört med motsvarande period i fjol. Därefter följer Jönköpings län med 14 procents nedgång samt Östergötland med minus 11 procent. Landets starkaste nyföretagande uppvisar Blekinge, med en ökning på 23 procent.

I Sverige finns omkring en miljon företag registrerade hos Bolagsverket, varav merparten är små bolag med upp till nio anställda. Samtidigt visar en Sifoundersökning att så många som var tredje svensk, 33 procent, drömmer om att bli egen företagare.

För mer information, kontakta gärna:
Boo Gunnarson, företagarexpert Visma Spcs, 070-872 72 32, boo.gunnarson@visma.com
Malin Fredriksson, pr-ansvarig Visma Spcs, 073-313 43 88, malin.fredriksson@visma.com

Tips: Fyra steg för att lyckas med din företagsstart
- Skaffa en hemsida och börja marknadsföra ditt företag till din tänkta målgrupp.
- Håll koll på (onödiga) kostnader, exempelvis inköp av något du kanske kan hyra i stället.
- Fokusera på omsättning och gör förändringar när något du säljer inte genererar tillräckliga intäkter.
- Lär av andras erfarenheter genom att skaffa en mentor.

Du som är egenföretagare kan också använda Visma Spcs steg för steg-guide för att komma igång.

Tips och checklista på vad du behöver tänka på för att starta eget:
https://vismaspcs.se/ditt-foretagande/starta-foretag/starta-eget-checklista

Dags att registrera nytt företag här är allt du behöver veta:
https://vismaspcs.se/ditt-foretagande/starta-eget-foretag/registrera-ditt-foretag

Om statistiken:
I nyföretagandet räknas de fyra vanligaste företagsformerna aktiebolag, enskild näringsidkare, handelsbolag och kommanditbolag. Många enskilda näringsidkare är enbart registrerade hos Skatteverket och finns då inte med i Bolagsverkets statistik.


Ämnen

Kategorier


---------------------
Visma är en ledande leverantör av affärskritisk programvara, för effektivare och starkare samhällen. Vi förenklar och automatiserar arbetet för företag och organisationer av alla storlekar och därigenom förbättrar vi människors vardag. Med 15 000 anställda, 1 200 000 privata och offentliga kunder i Norden, Benelux, Central-, Östeuropa samt Latinamerika och en omsättning på 2 081 miljoner euro år 2021 är vi engagerade i att göra morgondagen bättre än idag. Besök oss på visma.se.

Presskontakt

Malin Fredriksson

Malin Fredriksson

Pressansvarig Visma Spcs +46 73 313 43 88