Gå direkt till innehåll
Kraftigt ökad framtidstro i företagen

Pressmeddelande -

Kraftigt ökad framtidstro i företagen

Framtidstron bland små och medelstora företag är starkare än på flera år. Mer än hälften av dem räknar med ökad försäljning det kommande halvåret. Det visar Vismas Affärsbarometer, som bygger på en enkät till de mindre företagen i Sverige.

– Resultatet tyder på att konjunkturen pekar rejält uppåt, det finns uppenbarligen en stor optimism bland små och medelstora företag. De står för omkring hälften av näringslivets omsättning och sysselsättning så deras syn på framtiden är en viktig konjunkturindikator säger Henrik Salwén, vd för Visma Advantage, som genomfört undersökningen.

Förväntningar på ökad försäljning
Andelen optimistiska företagare har ökat kraftigt jämfört med motsvarande mätningar tidigare år. Både på våren och hösten förra året trodde 45 procent på ökad försäljning kommande halvår. Våren 2014 är andelen positiva uppe i 53 procent.

Fler försäljningskanaler och ökad köpkraft bland kunderna är de viktigaste orsakerna till att man tror på bättre försäljning.

– En bidragande orsak till den ökande optimismen är sannolikt att sju av tio företagare i undersökningen haft bättre eller lika bra försäljning de senaste sex månaderna som de hade förväntat sig, säger Henrik Salwén.

Även inköpen väntas öka
Förväntningar på ökad försäljning leder också till fler inköp. Vismas Affärsbarometer visar att inköpen i de mindre företagen kommer att öka mer än tidigare. 38 procent uppger att de räknar med ökade inköp de närmaste sex månaderna. Förra våren hade 33 procent av företagen den prognosen.

Norrbottningar mest optimistiska
Företagarna i Norrbotten är mest optimistiska i landet när det gäller förväntningarna på ökad försäljning och fler inköp. Framtidstron är extra stor även i Hallands, Västernorrlands och Jämtlands län, medan företagarna i Jönköpings län, i Dalarna samt på Gotland är mer avvaktande. Förra vårens listetta, Sörmland, har halkat ner till nionde plats.

Bifogat dokument: Undersökningen i tabellform och med länsrankningar.

Vismas Affärsbarometer bygger på en enkät bland små och medelstora företag i Sverige under perioden 10-17 mars 2014. Drygt 1 100 företag svarade på enkäten, som är en viktig konjunkturindikator på framtidstron bland små och medelstora företag.

För mer information, kontakta
Henrik Salwén, vd för Visma Advantage AB, 0708-16 66 11, henrik.salwen@visma.se
Om du vill komma i kontakt med deltagare i undersökningen för intervjuer, kontakta Ramona Johansson, Visma Advantage, 08-534 817 72, ramona.johansson@visma.se.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Visma gör verksamheter mer effektiva, genom att leverera programvara, outsourcingtjänster, inköpslösningar, inkassotjänster, butiksdatalösningar samt IT-relaterad utveckling och konsultverksamhet. Vi förenklar och automatiserar verksamhetsprocesser både inom privat och offentlig sektor. 340 000 nordeuropeiska kunder använder våra produkter och tjänster, och ytterligare 330 000 använder oss som hostingpartner. Vi är 5 600 anställda och omsatte 6 500 miljoner norska kronor 2013.

Presskontakt

Malin Carlson

Malin Carlson

Presskontakt PR & kommunikationsansvarig Visma Sverige +46 730 86 93 73

Relaterat innehåll

Visma
Box 4015
203 11 Malmö
Sweden