Gå direkt till innehåll
Kraftigt nedåt för nyföretagandet i april

Pressmeddelande -

Kraftigt nedåt för nyföretagandet i april

Det fortsätter att gå trögt för nyföretagandet i Sverige. Under april registrerades 4 911 nya företag, en minskning med hela 18 procent jämfört med samma månad i fjol. Hittills i år har nyföretagandet minskat med drygt 2 procent, visar ny statistik som Visma sammanställt från Bolagsverket.

– Fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag och ett aktivt nyföretagande behövs för att Sverige ska må bra. Våra undersökningar visar att var tredje svensk drömmer om att starta eget, och därför är det allvarligt att så få tar steget till småföretagslivet, säger Visma Spcs företagarexpert Boo Gunnarson.

Under april månad gjordes 4 911 registreringar av nya företag i Sverige. Det är en minskning med hela 17,8 procent jämfört med april 2016, då 5 973 nya företag registrerades. Antalet nya aktiebolag minskade också kraftigt i april, med 16,4 procent. Trots en stark marsmånad har därför nyföretagandet minskat med 2,3 procent hittills i år jämfört med motsvarande period förra året.

– Den tröga inledningen på nyföretagaråret 2017 måste tas på allvar. Förutsättningarna för att starta, driva och utveckla företag måste bli bättre så att vi kan säkra sysselsättningen och välfärden, säger Boo Gunnarson.

Nedåt i alla län utom två
Antalet registreringar av nya företag minskade i 19 av 21 län – bara Norrbotten och Örebro län visar plussiffror jämfört med april månad 2016. I Norrbotten ökade nyföretagandet mest, med 17,2 procent, medan Örebro län knappt når över nollstrecket med 0,8 procent. Störst minskning hade Västerbotten, där antalet nyregistreringar sjönk med 47 procent och alltså nästan halverades jämfört med april i fjol.

Enligt en Sifoundersökning Visma Spcs gjorde i vintras drömmer var tredje svensk, 35 procent, om att starta eget företag. I ålderskategorin 18–29 år är andelen företagsdrömmare ännu större: varannan, 49 procent, drömmer om att bli egen företagare.

Om statistiken
I nyföretagandet räknas de fyra vanligaste företagsformerna aktiebolag, enskild näringsidkare, handelsbolag och kommanditbolag. Många enskilda näringsidkare är enbart registrerade hos Skatteverket och finns då inte med i Bolagsverkets statistik.

Bilaga: Länsvis statistik över nyföretagandet för april 2017.

För mer information, kontakta gärna

Boo Gunnarson, företagarexpert Visma Spcs, 070-872 72 32, boo.gunnarson@visma.com
Johanna Stier, pressansvarig Visma Spcs, 073-056 17 69, johanna.stier@visma.com

Ämnen

Taggar


Visma gör verksamheter mer effektiva, genom att leverera programvara, inköpslösningar, inkassotjänster, butiksdatalösningar samt IT-relaterad utveckling och konsultverksamhet. Visma förenklar och automatiserar verksamhetsprocesser inom både privat och offentlig sektor. 500 000 nordeuropeiska kunder använder Vismas produkter och tjänster, och ytterligare 300 000 använder Visma som hostingpartner. Koncernen har 5 500 anställda och omsatte 7 855 miljoner norska kronor 2016.

Presskontakt

Johanna Stier

Johanna Stier

Head of PR and Communications at Visma Sverige 0730-56 17 69

Relaterat material