Gå direkt till innehåll
Klapparna kan ge ekonomisk baksmälla efter jul

Pressmeddelande -

Klapparna kan ge ekonomisk baksmälla efter jul

I veckan presenterade HUI årets julklapp, men efter helgerna kommer baksmällan för många. Antalet inkassoärenden och ansökningar om betalningsförelägganden hos Kronofogden är som högst i februari och mars, visar en sammanställning från Visma Collectors.

– Det är lätt att skena i väg när man köper klappar till nära och kära i sin iver att se glada miner på julafton. Men det är viktigt att inte överskatta sin ekonomiska förmåga, säger Maria Blomqvist, skuldrådgivare på Visma Collectors.

HUI spår rekord i julhandeln och menar att hushållens konsumtion är stark. Men även för personer som vanligtvis inte har ansträngd ekonomi innebär julhandeln att det blir mer tomt än vanligt i plånboken. På inkassoföretaget Visma Collectors kan man se en ökning av ärenden som skickas till Kronofogden under årets första månader.

Både Kronofogdens ansökningar om betalningsförelägganden och antalet inkassoärenden hos Visma Collectors ökar tydligt under februari och mars. En annan månad där antalet ansökningar om betalningsförelägganden sticker iväg hos båda parter är september.

Mindre risk med planerade inköp
För att undvika den ekonomiska baksmällan efter julhandeln finns det några konkreta saker en privatperson kan göra.

Ett gott råd är att planera inköpen i förväg och att avsätta pengar för detta så snart som möjligt. Sedan är det viktigt att hålla sig strikt till planen och inte låta sig lockas av erbjudanden om delbetalning eller snabblån.

– Bestäm hur mycket dina julklappar får kosta och gör en tydlig inköpslista redan innan du beger dig ut i julhandeln. Det blir både billigare och går oftast snabbare, säger Maria Blomqvist.

Fem tips inför julhandeln
1. Sätt en budget för julklappsinköpen.
2. Jämför priser på nätet innan du handlar.
3. Skaffa dig en extra inkomst genom att sälja av sådant du inte använder.
4. Gör en lista på vad du ska handla så undviker du spontanköp.
5. Undvik erbjudanden om delbetalning och snabblån.

För mer information, kontakta
Maria Blomqvist, skuldrådgivare på Visma Collectors, 010-141 34 24

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Visma gör verksamheter mer effektiva, genom att leverera programvara, outsourcingtjänster, inköpslösningar, inkassotjänster, butiksdatalösningar samt IT-relaterad utveckling och konsultverksamhet. Vi förenklar och automatiserar verksamhetsprocesser både inom privat och offentlig sektor. 400 000 nordeuropeiska kunder använder våra produkter och tjänster, och ytterligare 330 000 använder oss som hostingpartner. Vi är 6 700 anställda och omsatte 7 100 miljoner norska kronor 2014.

Presskontakt

Malin Carlson

Presskontakt PR & kommunikationsansvarig Visma Sverige +46 730 86 93 73
Malin Fredriksson

Malin Fredriksson

Presskontakt Pressansvarig Visma Spcs +46 73 313 43 88