Gå direkt till innehåll
Jobb på semestern vanligt för småföretagare

Pressmeddelande -

Jobb på semestern vanligt för småföretagare

Företagare har inte bara kortare semester än löntagare, de jobbar dessutom flitigt under sina lediga sommarveckor. Bara 15 procent av dem stänger helt. Det visar en undersökning om semestervanor från Företagarförbundet och ekonomiföretaget Visma.

− Undersökningen speglar företagarnas livsstil och tvånget som de känner att få saker gjorda. Medan andra kan koppla bort sina jobb och njuta av ledigheten får många småföretagare både ta hand om arbetsuppgifter som måste göras och fundera på problem som måste lösas, säger Mats Assarsson, ordförande i Företagarförbundet.

Undersökningen visar att fyra av tio företagare, 40 procent, sammanlagt jobbar flera dagar på sin semester. 16 procent klarar ut det som måste göras på ett par timmar och 14 procent fixar det på en dag. Förhållandevis många, 15 procent, uppger att de måste arbeta alla dagar på semestern.

Företaget finns alltid i tankarna
Drygt åtta av tio, 83 procent, säger att de har sitt företag i tankarna när de är lediga. Tankarna kretsar både kring oro för framtiden och nya möjligheter. Nästan var tredje, 30 procent, uppger att de oroar sig för framtiden och problem som ska lösas, 19 procent funderar på hur företaget kan utvecklas och 11 procent över nya affärsmöjligheter.

Företagarna i Blekinge, Västmanland och Dalarna tänker mest av alla på sina verksamheter under semestern. I Kronoberg, Västerbotten och Jämtlands län kopplar företagarna relativt sett av mest.

Kontroll skapar lugn
För att ha kontroll på verksamheten läser tre av tio, 32 procent, kontinuerligt mejl eller lyssnar av mobiltelefonen. Drygt fyra av tio, 43 procent, nöjer sig med att kolla en gång per dag och 16 procent en gång i veckan. Bara en av tio struntar både i mejl- och telefontrafik.

− Den tekniska utvecklingen har gjort det mycket enklare att vara tillgänglig – på gott och ont. Med e-post och allehanda andra funktioner i mobiltelefonen kan man numera sköta både bankärenden och delar av sin administration från hängmattan, säger Rolf Dahlberg, vd för Visma Spcs som svarat för genomförandet av undersökningen.

De flesta småföretagarna tycker att det är bra att ha koll även under semestern. På en sexgradig stresskala anger tre av fyra, 73 procent, att det känns lugnande att vara nåbar. Bara 6 procent tycker att det är mycket stressande att hela tiden var tillgänglig.

Om undersökningen
Undersökningen om semestrar i mindre företag genomfördes 12-18 juni genom utskick via e-post till 6 000 företag. Drygt 1 100 svar kom in, vilket gav 20,4 procents svarsfrekvens. De deltagande företagarna representerar alla förekommande branscher, varav de största utgörs av verkstad och industri (13 procent), bygg (12 procent), handel (11 procent), redovisning (9 procent) samt IT och telekom (6 procent).

Bilaga: Undersökningen om semestervanor från Företagarförbundet och Visma.

För mer information, kontakta
Mats Assarsson, ordförande i Företagarförbundet, 0709-37 41 33
Rolf Dahlberg, vd för Visma Spcs AB, 0705-20 01 30
Lars Fredell, pressansvarig hos Visma, 0708-39 69 25


Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Visma gör verksamheter mer effektiva. Koncernen levererar programvara, outsourcingtjänster, inköps- och anbudslösningar, betalningstjänster, butiksdatalösningar samt IT-relaterade utvecklings- och konsulttjänster. Visma förenklar och automatiserar verksamhetsprocesser inom både privat och offentlig sektor. 340 000 nordeuropeiska kunder använder Vismas produkter och tjänster, och ytterligare 330 000 har Visma som hostingpartner. Koncernen har 5 400 anställda, varav 1 600 i Sverige. 2012 uppgick omsättningen till 5 749 miljoner norska kronor.

Presskontakt

Malin Carlson

Presskontakt PR & kommunikationsansvarig Visma Sverige +46 730 86 93 73
Malin Fredriksson

Malin Fredriksson

Presskontakt Pressansvarig Visma Spcs +46 73 313 43 88

Relaterat innehåll