Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Investeringsfonden KKR ny huvudägare i Visma

Den internationella investeringsfonden Kohlberg Kravis & Roberts (KKR) har träffat avtal om att köpa 76,9 procent av aktierna i Visma Holding (Visma), som är Nordens ledande leverantör av programvaror och tjänster inom ekonomi och administration. Affären värderar Visma till 11 miljarder norska kronor.

KKR är en av världens största investeringsfonder inom private equity med över 900 000 anställda i de företag som finns i portföljen. Visma är KKR:s första investering i Norge. KKR är redan en ledande aktieägare i andra kända företag som Tele Danmark, Boots Alliance och Toys’R’Us.

Vismas tidigare huvudägare, HgCapital, förblir en betydande aktieägare med 17,7 procents ägarandel i företaget och kommer att, tillsammans med KKR:s och Vismas ledning, ytterligare utveckla Vismas verksamhet i framtiden. Ledningen i Visma kommer samtidigt att öka sitt ägande i företaget till 5,3 procent.

Denna affär medför inga förändringar i Vismas ledning eller i strategin för företaget. KKR vill vidareutveckla Visma baserat på den existerande strategin och fortsätta den snabba tillväxt som företaget upplever. Lösningar och tjänster av hög kvalitet, god kunduppföljning och innovationer på området effektiviserande affärsapplikationer och tjänster, kommer även i fortsättningen att vara centrala i Vismas strategi.

Tillväxt genom uppköp
Efter att Visma köptes upp och avnoterades från börsen 2006, har ledningen arbetat tätt tillsammans med HgCapital för att utvidga verksamheten både organiskt och strukturellt genom uppköp. Under den här perioden har Visma genomfört fler än 25 uppköp och omsättningen har i genomsnitt ökat med hela 16 procent varje år (med en genomsnittlig organisk tillväxt på 10 procent per år under perioden).

Under samma period har rörelsemarginalen ökat från 14 till 20 procent. Samtidigt har Visma visat en solid operationell styrka genom finanskrisen, med en omsättningsökning på hela 11 procent och en resultatförbättring på hela 23 procent (EBITDA) 2009. Dessutom har antalet medarbetare ökat från 2 512 till 4 050 under Vismas starka tillväxtperiod sedan 2006.

– Vi är väldigt nöjda med utvecklingen av Visma och samarbetet med HgCapital. Samtidigt är vi mycket tillfreds med att få en ny och respekterad huvudägare i KKR. Den nya ägarstrukturen kommer att stärka Vismas tillväxtpotential ytterligare och vi ser fram emot att satsa vidare tillsammans med KKR och HgCapital, säger Øystein Moan, koncernchef i Visma.

Uppskattat samarbete
– Visma är ett bra exempel på vår investeringsstrategi med fokus på företag med förutsägbara intäktsströmmar, robusta affärsmodeller, god tillväxtbas och potential för operationella förbättringar. Vår djupa kännedom om branschen gjorde det möjligt att kombinera vår kunskap i partnerskap med Vismas ledning, och samtidigt, som finansiell investerare, tillföra flexibilitet och nya investeringstankar. Vår delvisa försäljning gör det möjligt för oss att behålla en exponering mot den framtida, betydande framgång som vi ser i Visma de närmaste åren. Detta är ännu ett exempel på att vi stöttar starka tillväxtföretag med god ledning, säger Nic Humphries, CEO i HgCapital.

– KKR är mycket glada över att få samarbeta med HgCapital och Visma. Vårt teknologiteam har redan följt Visma en tid och när fick vi möjlighet att samtala med ledningsgruppen, blev vi ännu mer imponerade av verksamheten och ledarkvalitén, säger Mati Szeszkowski, chef för KKR:s Technology Team i Europa.

– Visma är ett kvalitetsföretag med förmågan att skapa både organisk och strukturell tillväxt. Det är inget tvivel om att företaget går en lysande framtid till mötes, och vi är spända på att få arbeta tillsammans med HgCapital samt med DnB NOR och Danske Bank som finansieringspartners för att ta Visma till en ny nivå i företagets utveckling, säger Mati Szeszkowski.

Som ett resultat av affären avbryts den till nästa år annonserade börsnoteringen av Visma.

ABG Sundal Collier, Morgan Stanley och UBS har varit finansiella rådgivare åt Visma och HgCapital i affären. Visma har även satt upp en betydande bankkredit hos DnB NOR och Fokus/Danske Bank, vilket möjliggör en fortsatt stark tillväxt för företaget.

För mer information kontakta
Øystein Moan, koncernchef i Visma, +47 920 80 000

Om Visma
Visma är en ledande leverantör av programvaror och tjänster inom ekonomi och administration. Koncernen består av fem verksamhetsområden: Software, BPO Accounting & Payroll, Procurement & Collecting, Retail samt System Development & Integration. Som en av få leverantörer kombinerar Visma programvara och outsourcing-tjänster. Visma har bidragit med en betydande konsolidering i Norden och Europa vartefter som företagets lösningar och tjänster har blivit alltmer populära bland de mer än 220 000 kunderna. I dag är Visma känt för att utveckla ledande programvarulösningar och högkvalitetstjänster till nöjda kunder i kombination med finansiell styrka och solid tillväxt. Målet är att göra kunderna mer effektiva och konkurrenskraftiga genom att själva kunna välja bland programvarulösningar och outsourcing-tjänster. Visma har huvudkontor i Oslo och Vismakoncernen är representerad I Norge, Sverige, Danmark, Finland, Holland, Rumänien och Storbritannien. Mer information på www.visma.com.

Om KKR
Kohlberg Kravis & Roberts (KKR), som etablerades 1976, är i dag en ledande global kapitalförvaltare med investeringsfond inom private equity (PE) och alternativa investeringar. Under ledning av grundarna, Henry Kravis och George Roberts, som är pionjärer inom strukturerade företagsköp, har KKR specialiserat sig på stora och komplexa uppköpstransaktioner. KKR är ett globalt företag med industriledande erfarenhet inom private equity, djupgående branschkompetens, avancerad processmetodik för tillväxt och vidareutveckling av verksamheter och en stark kultur med dedikerat fokus på teamarbete och informationsutbyte mellan kontoren i USA, Europa, Asien och Australien. Mer information på www.kkr.com.  

Om HgCapital
HgCapital är en sektororienterad PE-investor i det europeiska mellansegmentet. Med en partnermodell fokuserar företaget på affärsinvesteringar med värden från cirka 500 till 5 000 MNOK. Affärsmodellen kombinerar sektorspecialisering och branschkompetens med dedikerad proaktiv uppföljning av verksamheterna i investeringsportföljen samt tillhörande ledningsexpertis i alla faser av investeringsprocessen. HgCapital förvaltar mer än 30 miljarder norska kronor för några av världens ledande institutionella och privata investerare. Mer information på www.hgcapital.com.

Ämnen

Kategorier


---------------------
Visma är en ledande leverantör av affärskritisk programvara, för effektivare och starkare samhällen. Vi förenklar och automatiserar arbetet för företag och organisationer av alla storlekar och därigenom förbättrar vi människors vardag. Med 15 000 anställda, 1 200 000 privata och offentliga kunder i Norden, Benelux, Central-, Östeuropa samt Latinamerika och en omsättning på 2 081 miljoner euro år 2021 är vi engagerade i att göra morgondagen bättre än idag. Besök oss på visma.se.

Presskontakt

Malin Carlson

Presskontakt PR & kommunikationsansvarig Visma Sverige +46 730 86 93 73
Malin Fredriksson

Malin Fredriksson

Presskontakt Pressansvarig Visma Spcs +46 73 313 43 88