Gå direkt till innehåll
Höjd beredskap mot bluffakturor inför sommaren

Pressmeddelande -

Höjd beredskap mot bluffakturor inför sommaren

Med sommaren börjar en av årets mest utsatta perioder för företagens ekonomiavdelningar. Vaksamheten mot bluffakturor är dock stor bland landets företagare. Trots att mer än hälften, 54 procent, av företagen någon gång fått en falsk faktura har bara en av tio av dessa, 12 procent, lurats att betala. Det visar en färsk undersökning från Visma.

− Det kostar både tid och pengar för företagen att hålla vakt mot bedragarna. Undersökningen visar även att det finns en stor frustration över att det inte görs tillräckligt från myndighetshåll, säger Rolf Dahlberg, vd för Visma Spcs som står bakom undersökningen.

En av fem utsatta i år
Bedrägerier av det här slaget fortsätter vara ett problem för landets företagare. Vismas undersökning visar att var femte företagare har fått en bluffaktura efter årets första fem månader. En sammanställning av andelen polisanmälda bluffakturor under de senaste fem åren visar att i 16 av landets 21 län är sommarmånaderna den period företagen får flest bluffaktor.

För att undvika att bli utsatta för bedrägerier under sommaren är många duktiga på att informera sina semestervikarier om hur man upptäcker falska fakturor. I undersökningen uppger fem av sex, som tar in semestervikarier, att de informerar dem om riskerna.

Skepsis mot rättsväsendet
På senare år har endast ett mindre antal fall av fakturabedrägerier gått till domstol och resulterat i fällande domar. Många bedragare går därmed fria och kan fortsätta med sin verksamhet – från svenska eller utländska adresser.

Landets företagare är inte nöjda med hur rättsväsendet hanterar de här frågorna. 65 procent ansåg att straffen borde skärpas och 32 procent att polisen inte tar ärendena på tillräckligt stort allvar. Bara 17 procent menar att polisen gör så gott den kan.

− Jag ser det här resultatet som en tydlig fingervisning om att företagen ofta tycker att de är rättslösa mot fakturabedragarna. Som det är nu får företagarna göra så gott de kan själva, säger Rolf Dahlberg.

Undersökningen visar att de flesta vet hur de ska hantera ärenden av det här slaget. Nära sju av tio, 66 procent, av dem som fått bluffakturor har bestridit dem på det sätt som exempelvis Svensk Handel rekommenderar. 

För mer information, kontakta
Rolf Dahlberg, vd för Visma Spcs AB, 0470-70 60 39
Lars Fredell, pressansvarig hos Visma, 0708-39 69 25


Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Visma gör verksamheter mer effektiva. Koncernen levererar programvara, outsourcingtjänster, inköps- och anbudslösningar, betalningstjänster, butiksdatalösningar samt IT-relaterade utvecklings- och konsulttjänster. Visma förenklar och automatiserar verksamhetsprocesser inom både privat och offentlig sektor. 340 000 nordeuropeiska kunder använder Vismas produkter och tjänster, och ytterligare 330 000 har Visma som hostingpartner. Koncernen har 5 400 anställda, varav 1 600 i Sverige. 2012 uppgick omsättningen till 5 749 miljoner norska kronor.

Presskontakt

Malin Carlson

Presskontakt PR & kommunikationsansvarig Visma Sverige +46 730 86 93 73
Malin Fredriksson

Malin Fredriksson

Presskontakt Pressansvarig Visma Spcs +46 73 313 43 88

Relaterat innehåll