Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Heta och svala län avslöjas i Framväxtligan

De fyra hetaste länen i landet är Stockholm, Halland, Västra Götaland och Uppsala län. Det visar Vismas Framväxtliga, som rankar landets alla län utifrån nyföretagande, arbetslöshet och lediga jobb – tre faktorer som är av stor betydelse för den framtida tillväxten.

– Ett stort nyföretagande skapar goda förutsättningar för lägre arbetslöshet i framtiden eftersom dagens nyföretagare är morgondagens arbetsgivare. Samtidigt är det naturligtvis positivt med låg arbetslöshet redan i utgångsläget, säger Rolf Dahlberg, vd för Visma Spcs.

Toppen och botten
Med nästan 20 nya företag och drygt 16 lediga jobb per 1 000 invånare samt en arbetslöshet på 4,6 procent placerar sig Stockholms län på första plats i Framväxtligan. Andraplatsen intas av Halland med Västra Götaland och Uppsala län närmast efter på delad tredje plats. I botten av ligan finns Västernorrland, Gävleborg och Blekinge.

Det högsta nyföretagandet i landet mellan maj 2010 och maj 2011 hade Stockholms län med 19,8 nyregistrerade företag per 1 000 invånare i åldrarna 16 till 64 år. Det är mer än dubbelt så många som i Norrbotten och Blekinge med 8,9 nya företag vardera per 1 000 invånare.

Den lägsta arbetslösheten fanns i Uppsala län där 4,3 procent var öppet arbetslösa eller sökande i program med aktivitetsstöd i maj. Högst arbetslöshet fanns i Gävleborgs län med 8,3 procent.

Det största antalet lediga jobb hade Stockholm, där det gick 16,3 lediga jobb på 1 000 invånare i åldrarna 16 till 64 år i slutet på maj. Det minsta antalet lediga jobb fanns i Blekinge med 7,0 platser per 1 000 invånare.

Tre viktiga faktorer
Vismas Framväxtliga rankar landets alla län utifrån framtida tillväxtpotential, baserat på antagandet att ett högt nyföretagande kombinerat med låg arbetslöshet och många lediga jobb utgör en bra grund för tillväxt i länet. Placeringen i Framväxtligan är en sammanvägning av länets rankning för samtliga dessa tre ingående faktorer.

Andelen arbetslösa och antalet lediga jobb per län har hämtats från Arbetsförmedlingens statistik för maj 2011. Antalet nystartade företag har hämtats från Bolagsverkets statistik över nyregistrerade aktiebolag, handelsbolag, kommanditbolag och enskilda näringsidkare under perioden maj 2010 till maj 2011. Befolkningsstatistiken har hämtats från Statistiska centralbyrån.

Bilaga: Hela listan över länens placeringar i Framväxtligan.

För mer information, kontakta:
Lars Fredell, informationschef för Visma Spcs AB, 0708-39 69 25, lars.fredell@visma.se
Rolf Dahlberg, vd för Visma Spcs AB, 0470-70 60 39, rolf.dahlberg@visma.se

Ämnen

Kategorier


Vismakoncernen är den ledande leverantören av produkter och tjänster inom programvara, outsourcing, inköpslösningar, betalningstjänster, butiksdatalösningar, IT-projekt, anbud och upphandling. Visma förenklar och effektiviserar verksamhetsprocesser hos 240 000 kunder i både privat och offentlig sektor i norra Europa. Koncernen har drygt 4 300 anställda, varav 1 300 i Sverige. Omsättningen uppgick 2010 till 4 168 miljoner norska kronor.

Presskontakt

Malin Carlson

Malin Carlson

Presskontakt PR & kommunikationsansvarig Visma Sverige +46 730 86 93 73

Visma
Box 4015
203 11 Malmö
Sweden