Gå direkt till innehåll
Niklas Dahrén, Magnus Bolinder, Thomas Röstberg (bakre raden) och Hälsingegymnasiet i Bollnäs är glada vinnare av Vismas pris Årets UF-skola. Foto: Anna Alverhag
Niklas Dahrén, Magnus Bolinder, Thomas Röstberg (bakre raden) och Hälsingegymnasiet i Bollnäs är glada vinnare av Vismas pris Årets UF-skola. Foto: Anna Alverhag

Pressmeddelande -

Hälsingegymnasiet i Bollnäs är bäst i Sverige på entreprenörskap bland eleverna

Hälsingegymnasiet i Bollnäs är bäst i Sverige på att jobba med entreprenörskap bland eleverna. Idag tog skolan emot Vismas pris Årets UF-skola när SM i Ung Företagsamhet (UF) avgjordes och livesändes digitalt.

– Det känns fantastiskt roligt att få ett kvitto på att det vi gör är bra. Våra elever, dagens och före detta, förtjänar verkligen all cred. De bär oss och utan dem hade vi inte stått här idag, säger Magnus Bolinder, UF-lärare på Hälsingegymnasiet.

Vismas pris Årets UF-skola 2020 delades ut av Visma Spcs utbildningsansvariga Hilda Netz. Priset består av reklamtid värd en kvarts miljon kronor hos TV4, i samarbete med mediebyrån Scream.

I sin motivering betonar juryn särskilt Hälsingegymnasiets helhetstänk kring UF, samarbetet mellan de olika programmen, den starka kopplingen till det lokala näringslivet och, inte minst, UF-andan som såväl ledning, lärare som elever är medvetna om och känner.

– Fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag och UF är viktigt för att uppmuntra fler till att starta eget. Därför vill vi på Visma att alla gymnasieelever ska få möjlighet att driva UF-företag. Hälsingegymnasiet är en ypperlig förebild för andra skolor som vill jobba med UF-konceptet, säger Johan Lange, utbildningsansvarig på Visma Spcs.

Hälsingegymnasiet i Bollnäs erbjuder tre högskoleförberedande program; teknik-, naturvetenskap- och ekonomiprogrammet. Det går idag nästan 300 elever på skolan, vars ledord för verksamheten är kvalitet, hälsa och trivsel.

Visma stöttar UF med gratis program
Flest småföretagare i Sverige väljer Visma. För att på sikt få fler att starta, driva och utveckla företag och skapa jobb stöttar Visma UF med gratis program. Samtliga elever som har drivit UF-företag under läsåret 2019/2020 har erbjudits program från Visma för att fakturera, bokföra och göra webbsidor utan kostnad.

Om priset Årets UF-skola:
Vismas pris Årets UF-skola delades ut för tolfte gången. Tidigare har priset gått till Sven Erikssongymnasiet i Borås, Staffangymnasiet i Söderhamn, Malmö Borgarskola, Vansbro Utbildningscenter, Facetten i Åtvidaberg, Jensen gymnasium Södra i Stockholm, ABB Industrigymnasium i Västerås, Stora Segerstads Naturbrukscentrum i Reftele, Procivitas i Helsingborg och Thoren Business School i Helsingborg. Förra året utsågs till Lillerudsgymnasiet i Vålberg utanför Karlstad till Årets UF-skola.

Juryns motivering:
Årets UF-skola lever upp till allt som kännetecknar en skola som tillhör landets bästa när det kommer till att jobba med entreprenörskap bland eleverna. Skolan har ett helhetstänk kring UF, där alla program ingår. Ledningen har skapat en stark UF-anda, som både elever och lärare är medvetna om och känner. Redan i årskurs 1 introduceras UF-konceptet och olika projekt återkommer för att tidigt förbereda eleverna för UF-året. Det som sticker ut är samarbetet mellan de olika programmen i UF-arbetet. Tack vare ett stort kontaktnät i det lokala näringslivet och fokus på internationell handel, får skolan in det så viktiga helhetstänket kring entreprenörskap. Skolans ledning har lyckats skapa förutsättningar för alla elever att arbeta brett med entreprenörskap och UF-företagande. Detta har i sin tur gjort skolan till en förebild för andra skolor i regionen.

Läs mer om riksfinalen och alla vinnarna i SM i Ung Företagsamhet på www.ungforetagsamhet.se.

Om UF:
Ung Företagsamhet är en politiskt obunden, ideell utbildningsorganisation som finns i hela Sverige. Organisationen verkar genom skolan för att ge unga människor en praktisk kontakt med näringsliv och eget företagande.

För mer information kontakta gärna:
Johan Lange, utbildningsansvarig på Visma Spcs, 076-135 68 47, johan.lange@visma.com
Magnus Bolinder, UF-lärare på Hälsingegymnasiet, 070-320 99 96, magnus.bolinder@halsingegymnasiet.se

Ämnen

Taggar


---------------------
Visma erbjuder programvara och tjänster som förenklar, digitaliserar och effektiviserar affärsprocesser inom privat och offentlig sektor. Koncernen verkar i Norden, Benelux, Centraleuropa och Östeuropa. Med fler än 11 000 anställda, 1 000 000 kundavtal och en omsättning på 1 526 miljoner euro under 2019 är koncernen ett av de ledande programvaruföretagen i Europa.

Presskontakt

Malin Fredriksson

Malin Fredriksson

Presskontakt Pressansvarig Visma Spcs +46 73 313 43 88