Gå direkt till innehåll
Gränslös elektronisk handel med Vismas inköpssystem

Pressmeddelande -

Gränslös elektronisk handel med Vismas inköpssystem

Lunds universitet är Vismas första kund som tar emot elektroniska fakturor via PEPPOL, Pan-European Public Procurement On-Line. Det är EU-kommissionens nya nätverk för överföring av affärsmeddelanden som ska förbättra möjligheterna till elektronisk handel och upphandling över de europeiska ländernas gränser.

− Ekonomistyrningsverket välkomnar företag som vill erbjuda sina tjänster som operatör i PEPPOL. Vi är glada att Visma Proceedo nu sällar sig till en snabbt växande skara tjänsteleverantörer som ser potentialen i PEPPOL, säger Anders Kingstedt, som arbetar med projektet på ESV och som är ansvarig för området ”Post Award” i förvaltningsorganisationen OpenPEPPOL.

Rickard Hansen, vd för Visma Proceedo, tror att PEPPOL har potential att bli ett framgångsrikt nätverk:

− Lyckas man med PEPPOL blir det lika lätt att skicka e-faktura som att skicka e-post, men med högre säkerhet. Man blir inte beroende av samtrafikavtal mellan olika parter och traditionella VAN-nätverk. Visserligen krävs det precis som med e-post en tjänst för att skicka och ta emot elektroniska fakturor, men den kommer sannolikt snart finnas tillgänglig till en begränsad peng. Jag tror dessutom att den kommer att ingå i moderna affärssystem längre fram.

Lunds universitet är först ut
I Sverige är det Ekonomistyrningsverket (ESV) som samordnar det svenska deltagande i PEPPOL-projektet. Först ut är myndigheter, kommuner, landsting samt varu- och tjänsteleverantörer som ska tillämpa det nya verktyget för elektronisk handel. Den första myndigheten som tar emot e-faktura via PEPPOL in till Visma Proceedo Fakturahantering är Lunds universitet.

− Vi är mycket nöjda med samarbetet med Visma Proceedo kring PEPPOL-projektet. Jag har fått professionell hjälp av engagerade Visma Proceedo-medarbetare, säger Ulrika Steidler, e-handelsansvarig på Lunds universitet.

− Lunds universitet har en stor mängd internationella leverantörer av skiftande storlek. En del av våra leverantörer har visserligen svenska organisationsnummer, men deras IT-avdelningar är många gånger internationella och för deras del underlättar det om de kan jobba med ett mindre antal format i stället för med 15-20 olika. Den leverantör som vi startat med är ett mindre biokemiskt företag i England, som nu skickar e-fakturor till Visma Proceedos accesspunkt, men vi håller på med att sätta upp e-fakturor från två av våra större utländska leverantörer, säger Ulrika Steidler.

Enklare och billigare e-handel
Anders Kingstedt på ESV förklarar att nyttan med PEPPOL bland annat är att man som köpare och säljare tecknar ett enda avtal och att samma standard gäller för alla kunder och leverantörer oavsett land. Det gör att inköpsprocessen förenklas och därmed blir kostnaderna lägre för köpare och säljare.

− PEPPOL ser vi som ett enkelt sätt att kunna ansluta leverantörer som i dag inte jobbar med de standardiserade format som finns på den svenska marknaden, förklarar Ulrika Steidler på Lunds universitet.

OpenPEPPOL är en icke-vinstdrivande organisation med säte i Bryssel. Läs mer på PEPPOL:s engelskspråkiga sida.

För mer information, kontakta
Rickard Hansen, vd för Visma Proceedo, 0739-73 94 40, rickard.hansen@visma.com
Dominika Dzielak, marknadskoordinator på Visma Proceedo, 0725-52 12 40, dominika.dzielak@visma.com

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Visma gör verksamheter mer effektiva. Koncernen levererar programvara, outsourcingtjänster, inköps- och anbudslösningar, betalningstjänster, butiksdatalösningar samt IT-relaterade utvecklings- och konsulttjänster. Visma förenklar och automatiserar verksamhetsprocesser inom både privat och offentlig sektor. 340 000 nordeuropeiska kunder använder Vismas produkter och tjänster, och ytterligare 330 000 har Visma som hostingpartner. Koncernen har över 5 000 anställda, varav 1 500 i Sverige. 2012 uppgick omsättningen till 5 749 miljoner norska kronor.

Presskontakt

Malin Carlson

Malin Carlson

Presskontakt PR & kommunikationsansvarig Visma Sverige +46 730 86 93 73