Gå direkt till innehåll
Fyra av tio småföretagare har ingen hemsida

Pressmeddelande -

Fyra av tio småföretagare har ingen hemsida

Fyra av tio småföretag har ingen hemsida, visar en ny undersökning från Visma – trots att så gott som alla internetanvändare skaffar sin information genom att söka på nätet. Vanliga skäl att välja bort en hemsida är att man inte tror att den ökar försäljningen eller ger nya kunder.

– Det här är bekymmersamt, eftersom digitaliseringen helt har förändrat hur vi köper varor och tjänster. Dagens kunder förväntar sig att hitta allt de behöver på nätet och väljer andra leverantörer om ditt företag inte har en hemsida, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

Vismas undersökning visar att fyra av tio småföretagare i Sverige, 38 procent, fortfarande saknar en hemsida. Det finns flera skäl: Bland dem som inte har en hemsida uppger 62 procent att de inte tror att den skulle öka försäljningen. Lika många svarar att de inte tror att en hemsida skulle generera nya kunder.

Samtidigt är det till nätet som den stora majoriteten vänder sig när de ska köpa varor och tjänster. Praktiskt taget alla som använder internet, 96 procent, googlar för att hitta information på nätet, enligt Svenskarna och Internet 2019, Internetstiftelsens årliga studie av svenska folkets internetvanor. Sex av tio internetanvändare söker information på nätet varje dag.

– En bra hemsida stärker ditt varumärke och ger dig bättre kontroll över informationen som finns om ditt företag på nätet. Facebook och andra sociala medier är jättebra verktyg i marknadsföringen, men ska inte vara en ersättning för en riktig hemsida, säger Boo Gunnarson.

Utan betald annonsering är synligheten för en företagssida på Facebook i dag nästan obefintlig. Det innebär att småföretag som förlitar sig enbart på sin Facebooksida har mycket svårt att nå potentiella kunder.

I Sverige finns omkring en miljon registrerade företag. Av dessa är den stora merparten, 96 procent, små företag med upp till nio anställda.

För mer information, kontakta gärna:

Boo Gunnarson, företagarexpert Visma Spcs, 070-872 72 32, boo.gunnarson@visma.com
Johanna Stier, pressansvarig Visma Spcs, 073-056 17 69, johanna.stier@visma.com


Fakta: Tre viktiga skäl för småföretagare att ha en hemsida:

– Du når fler kunder och kan utveckla din affär.
– Du lever upp till kundernas förväntningar och får nöjdare kunder.
– Du tar kontroll över ditt rykte på nätet och stärker ditt varumärke.

Läs mer om företags behov av en hemsida här.

Om undersökningen:

Undersökningen genomfördes via e-post mellan den 1 och 13 maj 2019. Sammanlagt svarade 992 småföretag på följande frågor:

1. Har ditt företag en hemsida?
Ja: 62 procent
Nej: 38 procent

2. Finns det någon särskild anledning till att ni inte har en hemsida? (De svarande kan välja flera alternativ)
Jag tror inte att en hemsida skulle öka försäljningen: 62 procent
Jag tror inte att en hemsida skulle generera nya kunder: 62 procent
Ingen i företaget har tid att sköta en hemsida: 46 procent
Ingen i företaget har kunskap om hur man sköter en hemsida: 37 procent
Det är för dyrt med en hemsida: 18 procent

Den geografiska spridningen av de svarande motsvarar ett statistiskt urval.

Ämnen

Taggar


---------------------
Visma erbjuder programvara och tjänster som förenklar, digitaliserar och effektiviserar affärsprocesser inom privat och offentlig sektor. Koncernen verkar i Norden, Benelux, Centraleuropa och Östeuropa. Med fler än 10 000 anställda, 1 000 000 kundavtal och en omsättning på 1 199 miljoner euro under 2018 är koncernen ett av de ledande programvaruföretagen i Europa.

Presskontakt

Malin Fredriksson

Malin Fredriksson

Presskontakt Pressansvarig Visma Spcs +46 73 313 43 88

Malin Carlson

Presskontakt PR & kommunikationsansvarig Visma Sverige +46 730 86 93 73