Gå direkt till innehåll
Allt fler svenskar väljer att starta eget.
Allt fler svenskar väljer att starta eget.

Pressmeddelande -

Fortsatt stor ökning av nya företag i Sverige

Allt fler svenskar väljer att starta eget. Under årets första nio månader startades nära 57 000 nya företag i Sverige – en ökning med 8 procent jämfört med januari till september i fjol. Inte sedan 2011 har Sverige fått så många nya företag under årets tre första kvartal. Det visar ny statistik från Bolagsverket som Visma har sammanställt.

– Fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag. Att svenskarna fortsätter att starta eget är mycket glädjande och samtidigt helt avgörande för att Sverige ska klara sysselsättning och välfärd framöver, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

Under årets tre första kvartal registrerades 56 971 nya företag i Sverige, enligt Bolagsverkets statistik som Visma har bearbetat. Det innebär en ökning med 8 procent jämfört med motsvarande period i fjol, då 52 769 nyregistreringar gjordes. Inte sedan 2011 har Sverige fått så många nya företag under årets tre första kvartal. Av de företag som startats i år är 45 014 aktiebolag.

Nyföretagandet ökar i 19 av 21 län. Störst är ökningen i Blekinge, där antalet registreringar av nya företag var 17 procent högre under årets tre första kvartal i fjol. Därefter följer Kronoberg och Västerbotten med 16 procents uppgång. De enda län som backar är Norrbotten och Västmanland där det startades 1 respektive 2 procent färre nya företag än under motsvarande period i fjol.

– Det är viktigt att Sveriges beslutsfattare skapar förutsättningar för nya företag att växa och utvecklas. Småföretagarna spelar en stor roll för kommunernas utveckling och intäkter – de skapar lokala arbetstillfällen och bidrar till ett bredare näringsliv som är mindre konjunkturkänsligt, säger Boo Gunnarson.

I Sverige finns omkring en miljon företag registrerade hos Bolagsverket, varav merparten är små bolag med upp till nio anställda. Samtidigt visar en färsk Sifoundersökning att så många som var tredje svensk, 33 procent, drömmer om att bli egen företagare.

För mer information, kontakta gärna:
Boo Gunnarson, företagarexpert Visma Spcs, 070-872 72 32, boo.gunnarson@visma.com
Malin Fredriksson, pr-ansvarig Visma Spcs, 073-313 43 88, malin.fredriksson@visma.com

Tips och checklista på vad du behöver tänka på för att starta eget:
https://vismaspcs.se/ditt-foretagande/starta-foretag/starta-eget-checklista

Dags att registrera nytt företag här är allt du behöver veta:
https://vismaspcs.se/ditt-foretagande/starta-eget-foretag/registrera-ditt-foretag

Om statistiken:
I nyföretagandet räknas de fyra vanligaste företagsformerna aktiebolag, enskild näringsidkare, handelsbolag och kommanditbolag. Många enskilda näringsidkare är enbart registrerade hos Skatteverket och finns då inte med i Bolagsverkets statistik.

Ämnen

Kategorier


---------------------
Visma är en ledande leverantör av affärskritisk programvara, för effektivare och starkare samhällen. Vi förenklar och automatiserar arbetet för företag och organisationer av alla storlekar och därigenom förbättrar vi människors vardag. Med 13 600 anställda, 1 100 000 privata och offentliga kunder i Norden, Benelux, Central-, Östeuropa samt Latinamerika och en omsättning på 1 741 miljoner euro år 2020 är vi engagerade i att göra morgondagen bättre än idag. Besök oss på visma.se.

Presskontakt

Malin Carlson

Malin Carlson

Presskontakt PR & kommunikationsansvarig Visma Sverige +46 730 86 93 73
Visma
Box 4015
203 11 Malmö
Sweden