Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Fortsatt snabb tillväxt och fina siffror första kvartalet

Den positiva utveckling som Visma haft i flera år fortsätter under 2011. Första kvartalet resulterade i koncernens hittills största omsättning. Rekordomsättningen nåddes både genom en god organisk tillväxt och genom ett antal strategiska företagsköp.

Första kvartalet 2011 nådde Visma en omsättning på 1 277 miljoner norska kronor; motsvarande nästan 1 500 miljoner svenska kronor. Det ger en tillväxt på 34 procent. Den organiska, valutajusterade omsättningstillväxten blev 8,4 procent.

Resultatet (EBITDA) för perioden blev 221 miljoner norska kronor, jämfört med 173 mnkr första kvartalet 2010. Det ger en förbättring med 28 procent.

– Omsättningsmässigt är detta tidernas bästa förstakvartal. Siffrorna avspeglar Vismas marknadsposition och den goda efterfrågan på våra produkter och tjänster. Vi ser en ökande efterfrågan på effektiviserande programvarulösningar och kostnadsreducerande outsourcingtjänster. Även om många verksamheter fortfarande fokuserar på kostnadskontroll och produktivitetsmål, är det också allt fler som söker efter lösningar som kan stödja och främja ny tillväxt, säger Vismas koncernchef Øystein Moan.

Ökad takt i tillväxten
Visma har en omfattande portfölj av produkter och tjänster inom programvara, outsourcing av ekonomiprocesser, inköpslösningar, betalningstjänster, butiksdatalösningar samt projekt- och konsulttjänster. Øystein Moan ser en stor potential i att skapa värde genom att erbjuda kombinationer av lösningar och anser att det finns mycket att hämta på att sälja flera lösningar till varje kund genom att skapa kombinationer mellan affärsområdena.

– Vi förväntar oss också fortsatt tillväxt som en följd av förvärv. Omsättningsrekordet beror bland annat på bra strategiska uppköp på flera olika områden. Precis som tidigare inriktar vi oss på att kombinera organisk och strukturell tillväxt med bra implementering av ny affärsverksamhet. Det inkluderar förvärv och organisk satsning, vilket vi lyckats bra med i många år och kommer att fortsätta med, säger Øystein Moan.  

Ska bli ledande på SaaS i Norden
Visma noterar en ökad efterfrågan på Software as a Service (SaaS), det vill säga program och tjänster över internet. Exempelvis ökade försäljningen av Visma Avendo eAccounting med 50 procent i Norge under årets första månader.

– Visma ska vara den ledande leverantören av internetbaserad programvara i Norden. Vi har växt betydligt på området affärssystem de senaste åren och vunnit marknadsandelar på i stort sett alla nordiska delmarknader år från år, vilket innebär att Visma enligt Gartner Group är den största ERP-leverantören i Norden. Många analytiker menar att försäljningen av internetbaserade lösningar kommer att öka betydligt snabbare än lokalt installerad programvara för ekonomi och personalhantering de närmaste tio åren. År 2020 kommer SaaS att dominera, särskilt hos mindre och medelstora företag, säger Øystein Moan, som anser att Visma har ett bra utgångsläge för att möta den utvecklingen:

– Samtidigt kommer många professionella användare behöva ha tillgång till avancerade system som måste vara lokalt installerade. Exempelvis kommer större företag, redovisningsbyråer och offentlig verksamhet att behöva detta. Ett stort antal användare kommer då att efterfråga lättanvända, internetbaserade lösningar som kommunicerar med de lokalt installerade kärnsystemen. Den som har en installerad bas av lokala lösningar kommer också att bli ledande på Saas, avslutar han.

• I den bifogade pdf-versionen av det här pressmeddelandet (länken PDF-dokument nedan) finns jämförande sifferuppställningar för kvartal 1. Vismas samtliga rapporter finns på www.visma.com.

För mer information kontakta
Øystein Moan, koncernchef i Visma, tel +47 920 80 000

Ämnen

Kategorier


Vismakoncernen är den ledande leverantören av produkter och tjänster inom programvara, outsourcing, inköpslösningar, betalningstjänster, butiksdatalösningar, IT-projekt, anbud och upphandling. Visma förenklar och effektiviserar verksamhetsprocesser hos 240 000 kunder i både privat och offentlig sektor i norra Europa. Koncernen har drygt 4 300 anställda, varav 1 300 i Sverige. Omsättningen uppgick 2010 till 4 168 miljoner norska kronor.

Presskontakt

Malin Carlson

Malin Carlson

Presskontakt PR & kommunikationsansvarig Visma Sverige +46 730 86 93 73

Visma
Box 4015
203 11 Malmö
Sweden