Gå direkt till innehåll
Fortsatt optimism bland Sveriges småföretagare

Pressmeddelande -

Fortsatt optimism bland Sveriges småföretagare

Hälften av alla småföretagare i Sverige räknar med att försäljningen kommer öka under det närmaste halvåret. Det visar Vismas Affärsbarometer som bygger på en ny undersökning bland 1 038 små och medelstora företag i hela landet. Den positiva trenden fortsätter och framtidsoptimismen har nu hållit i sig genom fyra halvårsvisa undersökningar, eller två hela år.

– Det är glädjande att framtidstron bland små och medelstora bolag består. Då hela 99 procent av Sveriges företag är små och medelstora är det även ett tydligt kvitto på ett positivt och stabilt ekonomiskt klimat i landet, säger Henrik Salwén, vd för Visma Advantage.

46 procent av småföretagen tror att deras försäljning stiger de kommande sex månaderna. Den vanligaste orsaken är ett förbättrat produktutbud (24 procent), följt av fler försäljningskanaler (21 procent).

I Kronoberg är småföretagarna allra mest positiva till framtiden. Där tror hela sju av tio på växande försäljning. Därefter följer Gävleborg och Skåne. I botten av länsrankningen återfinns Dalarna och Jönköpings län. Kalmar län hamnar på bottenplaceringen, endast två av tio småföretagare i länet räknar med ökande försäljning.

Sammantaget tror bara var tionde företagare att försäljningen kommer dala. Vid sidan av säsongsbetonade orsaker anges ökad konkurrens (17 procent) och minskad intern kapacitet (16 procent) som främsta skäl.

– Att den positiva trenden håller i sig betyder att fler småföretag kommer våga satsa långsiktigt. I och med att det är de mindre företagen som skapar de flesta jobben i landet bådar det gott för sysselsättningen framöver, säger Henrik Salwén.

Om Vismas Affärsbarometer:
Vismas Affärsbarometer bygger på en enkät som besvarats av 1038 små och medelstora svenska företag mellan den 10 och 20 november 2017. Enkäten skickades till 17 106 småföretagare över hela landet med en svarsfrekvens på 6,1 procent. Undersökningen har genomförts sedan 2011 och är en indikator på framtidstron bland små och medelstora företag. Detta är fjortonde gången barometern tas fram. Den bifogade grafiken visar hur framtiden har bedömts vid de senaste undersökningstillfällena.

Läs mer: visma.se/affarsbarometern

Bilagor:
Infografik - Vismas Affärsbarometer - framtidstron hösten 2017
Rankning - Vismas Affärsbarometer per län - framtidstron hösten 2017

För mer information, kontakta:
Henrik Salwén, vd för Visma Advantage, 070-816 66 11, henrik.salwen@visma.com
Om du vill komma i kontakt med deltagare i undersökningen för intervjuer på lokal eller regional nivå, kontakta Per Asplund, Visma Advantage, 010-141 29 18, per.asplund@visma.com

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Visma gör verksamheter mer effektiva, genom att leverera programvara, inköpslösningar, inkassotjänster, butiksdatalösningar samt IT-relaterad utveckling och konsultverksamhet. Visma förenklar och automatiserar verksamhetsprocesser inom både privat och offentlig sektor. 760 000 nordeuropeiska kunder använder Vismas produkter och tjänster, och ytterligare 300 000 använder Visma som hostingpartner. Koncernen har 6 600 anställda och omsatte 7 855 miljoner norska kronor 2016.

Presskontakt

Henrik Salwén

Henrik Salwén

VD Visma Advantage AB 010-141 29 02