Gå direkt till innehåll
Fortsatt ökning av nya företag i juli

Pressmeddelande -

Fortsatt ökning av nya företag i juli

Allt fler väljer att starta eget företag. Under juli månad gick antalet nyregistrerade företag upp med 9 procent jämfört med samma månad i fjol. Sedan årsskiftet har nyföretagandet i Sverige ökat med totalt 8 procent jämfört med 2019, visar färsk statistik från Bolagsverket som Visma har sammanställt. 

– Fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag. Att det hela tiden startas nya företag bidrar därmed till att Sverige ska klara sysselsättning och välfärd. Det är extra viktigt just nu när coronakrisens effekter börjar synas på arbetsmarknaden i form av stigande arbetslöshet, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

Under juli månad registrerades 3 738 nya företag i Sverige. Det motsvarar en ökning med 9 procent jämfört med samma månad i fjol, då 3 436 nya företag registrerades. Hittills i år har nyföretagandet ökat med sammanlagt 8 procent jämfört med samma period 2019. Uppgången har skett i samtliga län utom Blekinge. Störst ökning står Gotland och Kronobergs län för. Där har antalet registreringar av nya företag gått upp med hela 20 procent under 2020.

– En del av förändringen kan bero på ökad arbetslöshet men det kan det troligen inte förklara allt. Att fler tar steget till eget företag kan förhoppningsvis sända både hopp för de som kämpar sig igenom krisen och mod till de som ännu inte har gjort verklighet av sina drömmar och idéer, säger Boo Gunnarson.
I Sverige finns omkring en miljon registrerade företag. Av dessa är den stora majoriteten små bolag med upp till nio anställda.

För mer information, kontakta gärna:

Boo Gunnarson, företagarexpert Visma Spcs, 070-872 72 32, boo.gunnarson@visma.com

Johanna Stier, pressansvarig Visma Spcs, 073-056 17 69, johanna.stier@visma.com

Om statistiken:

I nyföretagandet räknas de fyra vanligaste företagsformerna aktiebolag, enskild näringsidkare, handelsbolag och kommanditbolag. Många enskilda näringsidkare är enbart registrerade hos Skatteverket och finns då inte med i Bolagsverkets statistik.

Ämnen

Taggar


---------------------
Visma erbjuder programvara och tjänster som förenklar, digitaliserar och effektiviserar affärsprocesser inom privat och offentlig sektor. Koncernen verkar i Norden, Benelux, Centraleuropa och Östeuropa. Med fler än 11 000 anställda, 1 000 000 kundavtal och en omsättning på 1 526 miljoner euro under 2019 är koncernen ett av de ledande programvaruföretagen i Europa.

Presskontakt

Malin Fredriksson

Malin Fredriksson

Presskontakt Pressansvarig Visma Spcs +46 73 313 43 88