Gå direkt till innehåll
Fortsatt minskat nyföretagande i mars

Pressmeddelande -

Fortsatt minskat nyföretagande i mars

Nyföretagandet fortsätter att minska och mars månad blev inget undantag. 4 919 nya företag var 10 procent färre än motsvarande månad i fjol hos Bolagsverket. Det visar en sammanställning från Visma.

− Intresset för att starta eget är nere på samma nivå som innan kravet på aktiekapitalets storlek halverades och revisionsplikten togs bort i mindre företag 2010. Effekten av två bra regelförändringar för tre år sedan är nu helt borta från statistiken. Det kan man tolka som att politikerna inte har lyckats öka intresset eller viljan att starta företag, konstaterar Rolf Dahlberg, vd för Visma Spcs som levererar ekonomiprogram till småföretagen. 

Första kvartalet 2013 har 17 445 företag registrerats mot 19 206 motsvarande kvartal i fjol, en minskning med drygt 9 procent. Rekordåret 2011 tillkom 21 917 nya företag i de fyra vanligaste företagsformerna; aktiebolag, enskild näringsidkare, handelsbolag och kommanditbolag, under det första kvartalet.

Upp och ner i Småland
Kvartalsminskningen i år finns i samtliga delar av landet, men i mars skiljde sig två län från mängden genom att notera ökningar. I Kalmar län registrerades 13 procent fler företag i mars i år och i Kronobergs län var ökningen 3 procent. Störst minskning hade den återstående tredjedelen av Småland, Jönköpings län, med ett minus på 33 procent.

Nya stimulanser behövs
Regeländringarna om aktiekapitalets storlek och revisionsplikten visar att politiska initiativ är viktiga för att stimulera utvecklingen av svenskt företagande. I förlängningen skapar de nya företagarna många nya arbetstillfällen. Offensiva förslag på skatte- och anställningsområdena är det som småföretagarna efterlyser allra mest.

− Nu kan det vara läge för politiker i alla läger att ta fatt i de frågorna. Tänk om det vore lika enkelt att starta och driva företag som det är att ta en anställning. Hur många skulle då inte förverkliga sina drömmar, säger Rolf Dahlberg.

Bifogad fil
: Länsvis statistik för mars månad och första kvartalet 2013 jämförd med 2012.

För mer information, kontakta

Lars Fredell, pressansvarig hos Visma, 0708-39 69 25
Rolf Dahlberg, vd för Visma Spcs AB, 0470-70 60 39

Relaterade länkar

Ämnen

Taggar


Visma gör verksamheter mer effektiva. Koncernen levererar programvara, outsourcingtjänster, inköps- och anbudslösningar, betalningstjänster, butiksdatalösningar samt IT-relaterade utvecklings- och konsulttjänster. Visma förenklar och automatiserar verksamhetsprocesser inom både privat och offentlig sektor. 340 000 nordeuropeiska kunder använder Vismas produkter och tjänster, och ytterligare 330 000 har Visma som hostingpartner. Koncernen har över 5 000 anställda, varav 1 500 i Sverige. 2012 uppgick omsättningen till 5 749 miljoner norska kronor.

Presskontakt

Malin Fredriksson

Malin Fredriksson

Presskontakt Pressansvarig Visma +46 73 313 43 88

Relaterat material