Gå direkt till innehåll
Fortsatt långa arbetstider för småföretagarna

Pressmeddelande -

Fortsatt långa arbetstider för småföretagarna

Åtta av tio småföretagare jobbar mer än 40 timmar i veckan. Arbetstiderna i mindre företag fortsätter därmed att ligga på en hög nivå. Det visar en undersökning om arbetstider från Företagarförbundet och ekonomiföretaget Visma.

− Resultatet bekräftar den bild vi har fått när vi frågat företagare om deras arbetstider de senaste åren. Långa dagar blir ofta både till sena kvällar och till helgarbete. Det här speglar företagarnas livsstil men också den arbetsbelastning som många av dem lever under, säger Mats Assarsson, ordförande i Företagarförbundet.

Få har normala arbetstider
Undersökningen visar att 64 procent av företagarna har en arbetsvecka på mellan 41 och 60 timmar. Ytterligare 16 procent uppger att de vanligtvis arbetar mer än 60 timmar per vecka. Bara 20 procent har arbetstider som kan jämföras med vanligt hel- eller deltidsarbete, alltså 20 till 40 timmar i veckan.

− Det innebär att ungefär 400 000 aktiva småföretagare har längre arbetsveckor än det normala på den svenska arbetsmarknaden. Bara 100 000 har arbetstider som är jämförbara med anställdas, säger Mats Assarsson.  

Mycket arbete och kort semester
En tidigare redovisad del av samma undersökning visar även att småföretagarna har kortare sommarsemestrar än övriga i samhället. Knappt en av tre företagare, 29 procent, anser att de kan ta ut fyra veckors sammanhängande semester.

− Det råder ingen tvekan om att landets småföretagare jobbar mest av alla. Dessutom skapar de hela tiden nya arbetstillfällen. Politikerna måste sätta in alla resurser för att göra regelverken så enkla som möjligt. Det är inte rimligt att belasta småföretagarna med krångliga rapporteringar som ofta måste göras på kvällar och helger, säger Rolf Dahlberg, vd för Visma Spcs som svarat för genomförandet av undersökningen.

Om undersökningen
Undersökningen om arbetstider i mindre företag genomfördes 12-18 juni genom utskick via e-post till 6 000 företag. Drygt 1 100 svar kom in, vilket gav en svarsfrekvens på 20,4 procent. De deltagande företagarna representerar alla förekommande branscher, varav de största utgörs av verkstad och industri (13 procent), bygg (12 procent), handel (11 procent), redovisning (9 procent) samt IT och telekom (6 procent).

Bilaga: Statistik om småföretagarnas arbetstider i undersökningen från Företagarförbundet och Visma.

För mer information, kontakta
Mats Assarsson, ordförande i Företagarförbundet, 0709-37 41 33
Rolf Dahlberg, vd för Visma Spcs AB, 0705-20 01 30
Lars Fredell, pressansvarig hos Visma, 0708-39 69 25

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Visma gör verksamheter mer effektiva. Koncernen levererar programvara, outsourcingtjänster, inköps- och anbudslösningar, betalningstjänster, butiksdatalösningar samt IT-relaterade utvecklings- och konsulttjänster. Visma förenklar och automatiserar verksamhetsprocesser inom både privat och offentlig sektor. 340 000 nordeuropeiska kunder använder Vismas produkter och tjänster, och ytterligare 330 000 har Visma som hostingpartner. Koncernen har 5 400 anställda, varav 1 600 i Sverige. 2012 uppgick omsättningen till 5 749 miljoner norska kronor.

Presskontakt

Malin Carlson

Presskontakt PR & kommunikationsansvarig Visma Sverige +46 730 86 93 73
Malin Fredriksson

Malin Fredriksson

Presskontakt Pressansvarig Visma Spcs +46 73 313 43 88

Relaterat innehåll