Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Företagare föredrar tvingande betalningstider

Två av tre småföretagare vill ha ett lagstadgat tvång om högst 30 dagars betalningstid i affärer mellan företag. Det visar en färsk undersökning från Visma inför onsdagens behandling av frågan i riksdagen.

När riksdagen i dag går till beslut står två förslag mot varandra. Regeringen vill att fakturor mellan företag ska betalas på 30 dagar men med möjlighet för parterna att förhandla om betalningstiden. Oppositionen vill ta bort det frivilliga i förslaget och ha ett krav på maximalt 30 dagars betalningstid.

Vismas undersökning, som genomfördes den 21-22 januari, går på oppositionens linje. 66 procent är för en lag som inte ger möjlighet att förhandla om betalningstiden.

Ordning och reda
– Undersökningen ger stöd för det faktum att små och medelstora företag ofta får likviditetsproblem till följd av sena betalningar. Jag tror inte att det är det tvingande i en lag som de är ute efter utan snarare ordning och reda och tydliga regler som är lika för alla. Många småföretagare har tröttnat på att agera bank åt större företag, säger Rolf Dahlberg, vd för programleverantören Visma Spcs.

I Vismas enkät ställdes frågan ”Bör betalningstiden för fakturor vara tvingande och max 30 dagar?”. 66,3 procent svarade ”ja”, 30,3 procent ”nej” och 3,4 procent ”vet ej”. Resultatet omfattar 1 970 svar.

Efter dagens behandling i riksdagen är tanken att lagändringarna ska träda i kraft den 16 mars.

För mer information, kontakta
Rolf Dahlberg, vd för Visma Spcs AB, 0470-70 60 39
Lars Fredell, pressansvarig hos Visma, 0708-39 69 25

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Visma gör verksamheter mer effektiva. Koncernen levererar programvara, outsourcingtjänster, inköps- och anbudslösningar, betalningstjänster, butiksdatalösningar samt IT-relaterade utvecklings- och konsulttjänster. Visma förenklar och automatiserar verksamhetsprocesser inom både privat och offentlig sektor. 340 000 nordeuropeiska kunder använder Vismas produkter och tjänster, och ytterligare 330 000 har Visma som hostingpartner. Koncernen har över 5 000 anställda, varav drygt 1 400 i Sverige. 2011 uppgick omsättningen till 5 142 miljoner norska kronor.

Presskontakt

Malin Carlson

Malin Carlson

Presskontakt PR & kommunikationsansvarig Visma Sverige +46 730 86 93 73

Relaterat innehåll