Gå direkt till innehåll
Fler nya företag i juli

Pressmeddelande -

Fler nya företag i juli

Under juli månad startades 3 709 nya företag i Sverige. Det är en ökning med 8,2 procent jämfört med samma månad förra året, visar ny statistik från Bolagsverket som Visma sammanställt.

– Fyra av fem jobb skapas i små- och medelstora företag och därför är det glädjande att fler väljer att starta eget. Sverige behöver fler företag för fortsatt tillväxt och ännu fler nya arbetstillfällen, säger Visma Spcs företagarexpert Boo Gunnarson.

Under juli månad registrerades 3 709 nya företag i Sverige. Det är en ökning med 8,2 procent jämfört med samma månad förra året, då 3 248 nya företag startades. 2017 började däremot trögt och under årets sju första månader minskade nyföretagandet med nästan 2 procent jämfört med föregående år.

Av alla bolagsformer är aktiebolag den populäraste bland nya företag och i juli ökade antalet nya aktiebolag med 5,6 procent jämfört med motsvarande period 2016.

Uppåt i 16 av 21 län
Antalet registreringar av nya företag ökade i 16 av 21 län. I Dalarna ökade nyföretagandet mest för tredje månaden i rad, med hela 48,6 procent. Även Norrbotten stod för en kraftig uppgång, med 32,7 procent. Störst minskning stod Gävleborg och Kalmar län för – där sjönk antalet registreringar av nya företag med 22 respektive 21,6 procent.

– Småföretagandet är en nyckel för en fortsatt stark arbetsmarknad. Förutsättningarna för att starta, driva och utveckla företag måste bli bättre så att fler kan förverkliga sina drömmar om småföretagslivet, säger Boo Gunnarson.

Enligt en Sifoundersökning som Visma genomförde i vintras drömmer var tredje svensk, 35 procent, om att starta eget företag. Den andelen är ännu större bland unga. I åldersgruppen 18–29 år drömmer varannan, 49 procent, om att starta eget. Det vanligaste skälet till att avstå är rädslan för ekonomisk otrygghet i händelse av sjukdom.

Om statistiken
I nyföretagandet räknas de fyra vanligaste företagsformerna aktiebolag, enskild näringsidkare, handelsbolag och kommanditbolag. Många enskilda näringsidkare är enbart registrerade hos Skatteverket och finns då inte med i Bolagsverkets statistik.

Bilaga: Länsvis statistik över nyföretagandet för juli 2017.

För mer information, kontakta gärna

Boo Gunnarson, företagarexpert Visma Spcs, 070-872 72 32, boo.gunnarson@visma.com
Johanna Stier, pressansvarig Visma Spcs, 073-056 17 69, johanna.stier@visma.com

Ämnen

Kategorier


Visma gör verksamheter mer effektiva, genom att leverera programvara, inköpslösningar, inkassotjänster, butiksdatalösningar samt IT-relaterad utveckling och konsultverksamhet. Visma förenklar och automatiserar verksamhetsprocesser inom både privat och offentlig sektor. 600 000 nordeuropeiska kunder använder Vismas produkter och tjänster, och ytterligare 300 000 använder Visma som hostingpartner. Koncernen har 5 500 anställda och omsatte 7 855 miljoner norska kronor 2016.

Presskontakt

Malin Carlson

Malin Carlson

Presskontakt PR & kommunikationsansvarig Visma Sverige +46 730 86 93 73