Följ Visma

Fler anmälningar om bluffakturor under 2016

Pressmeddelande   •   Jan 25, 2017 07:15 CET

Förra året gjordes 14 600 polisanmälningar om bluffakturor, en ökning med drygt två procent jämfört med året före. Det visar en sammanställning som Visma gjort av ny statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå.

– Bara var tionde företagare som drabbas av bluffakturor gör en polisanmälan, så vi vet att det finns ett enormt mörkertal. Vi vill uppmana alla att anmäla den här typen av brott. Det är bara om bluffen inte lönar sig som vi kan bli av med problemet, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

Under 2016 gjordes 14 631 anmälningar om bluffakturor i Sverige, enligt preliminär statistik från Brå. Det är en ökning med 2,2 procent jämfört med 2015, då 14 318 fall av bedrägeri- och förfalskningsbrott med hjälp av bluffakturor anmäldes.

Ökningen går till stor del att hänföra till polisregion Stockholm, där även Gotland ingår. Där registrerades 78 procent fler anmälningar under fjolåret jämfört med 2015. I fem av de sju regioner som den svenska polisen är indelad i minskar antalet anmälningar, mest i polisregion Nord (Jämtlands län, Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland). Där gjordes 64 procent färre anmälningar om bluffakturor än under 2015.

Bedrägeri med hjälp av bluffaktura är en brottstyp där enskilda ärenden kan innehålla ett stort antal brott. Därför kan en region ett enskilt år uppvisa stor skillnad jämfört med andra år. Förslagenheten när det gäller bedrägerier och förfalskningar i form av bluffakturor är också stor, och sättet de utförs på ändras hela tiden.

– För en småföretagare innebär en bluffaktura ofta både kostnader och juridiska problem. Därför är det viktigt att de drabbade känner att de har rättsväsendet på sin sida, säger Boo Gunnarson.

Var tredje företag har fått en bluffaktura
I regeringens drygt årsgamla utredning om fakturabedrägerier uppskattas att var tredje företag i Sverige har fått en bluffaktura och ett av tio företag som drabbats faktiskt betalar den falska fakturan. Utredningen slår också fast att industrin med bluffakturor i Sverige drar in upp till en miljard kronor om året.

Utredningen konstaterar även att det är enkelt att bestrida en faktura, och att den rädsla för att få en betalningsanmärkning som gör att bluffen kan lyckas är överdriven eftersom fakturabedragarna sällan går till Kronofogden eller till domstol.

Antalet anmälda bluffakturor har varierat stort de senaste åren. Den lägsta noteringen är från 2014, då 11 886 anmälningar om falska fakturor registrerades. Den högsta noteringen, 16 973 anmälningar, kom 2011.

Fakta: Bluffakturor
Under 2016 polisanmäldes 14 631 fakturabedrägerier, enligt Brottsförebyggande rådets preliminära statistik. Det ska jämföras med 14 318 anmälningar under 2015, vilket innebär en ökning med 2,2 procent. Bedrägeri med hjälp av bluffaktura är en brottstyp där enskilda anmälningar kan innehålla ett stort antal brott. Därför kan en region ett enskilt år uppvisa stor skillnad jämfört med andra år.

Läs mer: Så gör du om du får en falsk faktura

Bilaga: Polisanmälda fakturor per polisregion 2015 och 2016

För mer information, kontakta gärna
Boo Gunnarson, företagarexpert Visma Spcs, 070-872 72 32, boo.gunnarson@visma.com
Johanna Stier, pressansvarig Visma Spcs, 073-056 17 69, johanna.stier@visma.com

Visma gör verksamheter mer effektiva, genom att leverera programvara, outsourcingtjänster, inköpslösningar, inkassotjänster, butiksdatalösningar samt IT-relaterad utveckling och konsultverksamhet. Vi förenklar och automatiserar verksamhetsprocesser både inom privat och offentlig sektor. 400 000 nordeuropeiska kunder använder våra produkter och tjänster, och ytterligare 330 000 använder oss som hostingpartner. Vi är 7 400 anställda och omsatte 8 338 miljoner norska kronor 2015.