Gå direkt till innehåll
Falska fakturor blir allt färre

Pressmeddelande -

Falska fakturor blir allt färre

Första halvåret minskade anmälningarna om bluffakturor med 24 procent jämfört med motsvarande period förra året. Det visar en sammanställning som Visma gjort av statistik från Brottsförebyggande rådet, BRÅ.

– Det positiva med de här siffrorna är att en typ av bluffverksamhet minskar, det negativa är att bedragarna tyvärr hittar på nya metoder för att nå samma mål – att lura pengar av småföretagare och privatpersoner, säger Rolf Dahlberg, vd för Visma Spcs.

Långsamt positiv utveckling
2010 gjordes drygt 6 600 anmälningar om falska fakturor under årets sex första månader. Det ska jämföras med knappt 6 200 anmälningar första halvåret i år, en minskning med 7 procent.

Den lägsta halvårssiffran de senaste fem åren noterades 2012 med drygt 5 800 anmälningar, den högsta kom i fjol med nästan 8 200.

Helårsstatistiken toppas av 2011, när nästan 17 000 anmälningar gjordes. Förra året registrerades knappt 13 000 anmälningar, sedan den kraftigaste minskningen kommit under det sista halvåret.

Rättsliga efterspel
Rolf Dahlberg tror att det finns ett klart samband mellan det minskade antalet bluffakturor och det faktum att flera anmälningar på senare år lett till rättegång och fällande domar.

− Flera lagskärpningar och ett antal fällande domar mot bedragare har förhoppningsvis avskräckande effekt. Från undersökningar som vi gjort tidigare vet vi att företagarna ofta känner sig helt rättslösa mot fakturabedragarna. Därför är det viktigt att samhället tydligt markerar att verksamhet av det här slaget inte tolereras, säger Rolf Dahlberg.

Regionala skillnader
De regionala skillnaderna i brottsutvecklingen fortsätter att vara stora. 12 av 21 län uppvisar ökningar första halvåret i år och allra mest ökade anmälningarna i Östergötland (+226 procent). Den största minskningen noteras i Blekinge (-68 procent).

Sett över de senaste fem åren har anmälningarna under första halvåret ökat i 6 av länen. Även där ligger Östergötland i topp med en ökning på hela 481 procent. I Jämtland har anmälningarna minskat med 79 procent, vilket är mest i landet.

Bilaga: Samtliga länssiffror för de senaste fem årens utveckling första halvåret.

Fakta om bluffakturor
Under första halvåret 2014 polisanmäldes 6 185 fakturabedrägerier, enligt Brottsförebyggande rådets preliminära statistik. Det ska jämföras med 8 181 anmälningar första halvåret 2013, vilket ger en minskning med 24 procent. Bedrägeri med hjälp av bluffaktura är en brottstyp där enskilda anmälningar kan innehålla ett stort antal brott. Därför kan ett län ett enskilt år uppvisa stor skillnad jämfört med andra år.

För mer information, kontakta
Lars Fredell, pressansvarig hos Visma, 0708-39 69 25
Rolf Dahlberg, vd för Visma Spcs AB, 0470-70 60 39

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Visma gör verksamheter mer effektiva, genom att leverera programvara, outsourcingtjänster, inköpslösningar, inkassotjänster, butiksdatalösningar samt IT-relaterad utveckling och konsultverksamhet. Vi förenklar och automatiserar verksamhetsprocesser både inom privat och offentlig sektor. 340 000 nordeuropeiska kunder använder våra produkter och tjänster, och ytterligare 330 000 använder oss som hostingpartner. Vi är 5 600 anställda och omsatte 6 500 miljoner norska kronor 2013.

Presskontakt

Malin Carlson

Malin Carlson

Presskontakt PR & kommunikationsansvarig Visma Sverige +46 730 86 93 73