Gå direkt till innehåll
Färre unga startar eget företag

Pressmeddelande -

Färre unga startar eget företag

Nyföretagandet bland unga mellan 18 och 25 år minskade med 7 procent under 2016 jämfört med året före, visar en ny kartläggning från Visma.

– Tack vare digitaliseringen har det aldrig varit enklare att vara företagare. Men för att fler unga ska vilja och våga ta klivet till småföretagslivet måste trösklarna sänkas, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

Under 2016 registrerades 5 720 nya företag i Sverige av personer mellan 18 och 25 år. Det innebär en minskning med 7 procent jämfört med året före, då 6 140 nya företag registrerades av unga personer.

– Det är oroväckande att färre unga startar företag, eftersom fyra av fem nya jobb skapas i mindre företag i dag. Det vanligaste skälet till att man avstår är rädsla för ekonomisk otrygghet. Regeringens förslag om nya sjukregler är ett steg i rätt riktning, men det räcker inte, säger Boo Gunnarson. Det är fortfarande fler unga män än unga kvinnor som väljer småföretagslivet. 41 procent av de unga nyföretagarna förra året var kvinnor och 59 procent män.

En Sifoundersökning som Visma lät göra under hösten 2016 visar att varannan person mellan 18 och 29 år, 49 procent, drömmer om att driva eget företag.

Scenkonst och skönhetsvård populärast
Den mest populära branschen för unga företagare är artistisk verksamhet, som rymmer allt som kan göras på en scen – från musik och teater till trolleri. Andra populära områden är skönhetsvård, hårvård, internethandel och programmering.

Produktion av film, video och tv-program var den bransch som stod för den största ökningen bland unga under 2016. Där blev antalet nyregistrerade företag sex gånger fler, från 24 stycken 2015 till 144 stycken i fjol. Nyföretagandet inom dataprogrammering och internethandel minskade däremot, med 22 respektive 15 procent. Vismas kartläggning visar på stora geografiska skillnader. Den största uppgången i ungas nyföretagande noteras i Jämtland och Kronoberg, båda med en ökning på 6 procent. Den största minskningen finns på Gotland där ungas nyföretagande föll med hela 37 procent.

Om statistiken
Redovisningen av nyföretagandet bland unga bygger på statistik över enskilda näringsidkare upp till och med 25 år som registrerat sig för aktiv, skattepliktig verksamhet. Branschen övriga konsumenttjänster omfattar vitt skilda verksamheter som tatuering, hunddagis, bröllopsplanering och spådomsverksamhet.

Bilaga: Statistik med läns- och branschtopplistor.

För mer information, kontakta
Boo Gunnarson, företagarexpert Visma Spcs, 070-872 72 32, boo.gunnarson@visma.com
Johanna Stier, pressansvarig Visma Spcs, 073-056 17 69, johanna.stier@visma.com

Ämnen

Kategorier


Visma gör verksamheter mer effektiva, genom att leverera programvara, inköpslösningar, inkassotjänster, butiksdatalösningar samt IT-relaterad utveckling och konsultverksamhet. Visma förenklar och automatiserar verksamhetsprocesser inom både privat och offentlig sektor. 600 000 nordeuropeiska kunder använder Vismas produkter och tjänster, och ytterligare 300 000 använder Visma som hostingpartner. Koncernen har 5 500 anställda och omsatte 7 855 miljoner norska kronor 2016.

Presskontakt

Malin Carlson

Malin Carlson

Presskontakt PR & kommunikationsansvarig Visma Sverige +46 730 86 93 73